Samospráva

Takmer 3000 Zvolenčanov podpísalo za vyše mesiaca petíciu proti výstavbe r

Ilustračný obrázok k článku Takmer 3000 Zvolenčanov podpísalo za vyše mesiaca petíciu proti
výstavbe r
Zdroj: Dnes24.sk

Takmer 3000 Zvolenčanov podpísalo za vyše mesiaca petíciu proti výstavbe rýchlostnej komunikácie R2 cez mesto Zvolen. Petičný výbor v týchto dňoch kompletizuje a kopíruje petičné hárky a začiatkom decembra ich chce odovzdať na Úrade vlády SR. Chce tak dosiahnuť, aby sa touto závažnou témou zaoberali na najvyššej úrovni. Povedal to člen petičného výboru a mestský poslanec Peter Košík.

Organizátori petície chcú, aby trasa išla severne od mesta, nie však pôvodným koridorom, čiastočne zasahujúcim do katastra kúpeľného mesta Sliač. Sliačania sa totiž pred dvoma rokmi proti tomuto trasovaniu postavili, keď sa pod petíciu podpísalo 1700 obyvateľov mesta. Inšpekcia kúpeľov a žriediel následne cestu vedúcu územím, kde sa nachádzajú minerálne pramene, zamietla.

Zvolenčania rozbehli svoju petíciu po tom, ako im Národná diaľničná spoločnosť a zástupcovia projektovej firmy Dopravoprojekt predstavili tri nové varianty riešenia cestného obchvatu Zvolena. Projektant navrhol ako jedno z riešení tunel popod terajšiu Lučeneckú cestu, alebo dva južnejšie umiestnené tunely, z ktorých jeden vedie popod Pustý hrad a druhý popod sídlisko Sekier, alebo variant, podľa ktorého by takmer celá cesta bola zakopaná pod zemou a viedla popod pohorie Javorie, čo je najjužnejšia možnosť.

Realizácia týchto variantov by ale podľa Zvolenčanov na dlhý čas zhoršila životné prostredie v meste. Dlhodobo by bola rozkopaná dôležitá Lučenecká cesta, sídlisko Sekier by bolo odrezané od centra, navyše, bolo by nutné búrať aj niektoré domy. Táto stavba by okrem toho bola veľmi drahá.

Petícia a nové návrhy trasovania primali nedávno na rokovanie primátorov Zvolena a Sliača. „Dlhodobo tvrdím, že severný variant vedúci medzi Zvolenom a Sliačom by bol najideálnejší. Nakoľko ho projektanti nepriniesli, z pozície mesta Zvolen robíme všetko, čo sa dá, aby sme sa ho pokúsili vrátiť ‚do hry‘,“ uviedla primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. Podľa nej na stretnutí s primátorom Sliača Danielom Dunčkom veľmi detailne rozoberali jednak predstavené varianty, ako aj možnosti trasovania prípadnou severnou časťou.*** „Máme síce na celú záležitosť rozličné pohľady, no obaja si uvedomujeme, že rýchlostná cesta môže veľmi pomôcť jednému aj druhému mestu, preto budeme o tejto otázke rokovať aj naďalej,“*** dodala.

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM