Kultúra

Štyri dni divadelnej a hudobnej alternatívy prinesie 28. ročník Víkendu at

Ilustračný obrázok k článku Štyri dni divadelnej a hudobnej alternatívy prinesie 28. ročník Víkendu
at
Zdroj: Dnes24.sk

Štyri dni divadelnej a hudobnej alternatívy prinesie 28. ročník Víkendu atraktívneho divadla (VAD), ktorý sa uskutoční vo Zvolene v dňoch 24. – 27. novembra. Festival štartoval svoju púť za divákom prvým ročníkom práve v deň Nežnej revolúcie, 17. novembra 1989.

Festival chcel pôvodne prezentovať alternatívne umenie, ktoré v tom čase pôsobilo v akejsi šedej zóne socialistickej kultúry. „Toto umenie síce nebolo zakázané, bolo ale často pod drobnohľadom tajnej polície a komunistických ideológov. Občas bolo zakazované, mohlo však existovať, pokiaľ neprekročilo isté, pre režim tolerovateľné medze,“ hovorí zakladateľ festivalu Boris Kršňák.

Svojmu poslaniu ostal festival verný aj v nasledujúcich rokoch, keďže sa ukázalo, že témy sa príliš nezmenili a politici ostali stále vzdialení svojim sľubom a ľuďom. „Pojem alternatíva sme ale začali chápať širšie. Alternatíva ako ukážka, že existujú aj iné cesty a iné hodnoty, nielen pochybné slová, stotožňovanie sa s potetovanými gladiátormi a bezduchými kráskami, či túžba po materiálnom bohatstve,“ pripomenul.

Festival sa začne 24. novembra predstavením pražského Divadla na Zábradlí Korespondence W+V. Postupne sa predstaví celá plejáda divadiel, ktoré prinášajú iný pohľad na svet a život okolo nás. Bude to napríklad bratislavské divadlo GUnaGU, A Studio Rubín z Prahy, Štúdio tanca z Banskej Bystrice, alebo divadlo Stoka z Bratislavy.

Budú to však nielen divadlá, ale aj hudobné skupiny, ktoré sú už od začiatku súčasťou VAD. Tento rok diváci uvidia napríklad Laca Décziho a Celula New York, Jasnú Páku a Davida Kollera či Katarziu, Martina Valihoru a Mareka Minárika.

Organizátori uvedú aj film Zuzany Piussi Ťažká voľba, debatu Davida Kollera, Michala Kaščáka a Petra Kalmusa pod názvom Nevládzem držať hubu a tiež kabaret Michala Havrana s názvom Nie je na čase prestať pindať?! s hosťami Blahom Uhlárom a zakladateľom festivalu B. Kršňákom.

VAD sa uskutoční v Dome kultúry (DK) ŽSR a organizuje ho občianske združenie Dlhý, široký a bystrozraký, spolu so združením NKA, v spolupráci s mestom Zvolen a DK ŽSR.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM