Kultúra Správy

V Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku sa vo štvrtok 24. 

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku sa vo štvrtok
24. 
15
Galéria
Zdroj: TASR

V Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku sa vo štvrtok 24. novembra o 19. hodine uskutoční podujatie pod názvom Jeden Rím, tri pohľady. Venované je Večnému mestu – Rímu, jeho reflexii v umení a vplyvu na umelcov na území Slovenska v 19. storočí.

Kurátorka Eva S. Kotláriková predstaví návštevníkom diela v zbierkach SNG s touto tematikou, vplyv antických ruín a obdobie tzv. Grand Tour umelcov do Talianska, špeciálne do Ríma. Odborná asistentka na Katedre estetiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Viera Bartková ponúkne zase pohľad na rímske archívne pramene o uhorských umelcoch 19. storočia a ich pobyte v Ríme. Prednášky uzatvorí prezentácia Talianskeho skicára bratislavského rodáka, maliara Františka von Balassu, ktorý dokumentuje jeho rímsky pobyt.

Podujatie Tri pohľady nadväzuje na projekt „Bella Italia“ – interakcie medzi umeleckou kultúrou Itálie a vývinom umenia na Slovensku v 19. storočí. SNG má vo svojom pláne v budúcnosti výstavu pod rovnakým názvom. Je súčasťou série, ktorá tento rok približuje priaznivcom výtvarného umenia vybranú problematiku z oblasti histórie, umenia a kultúry z troch pohľadov.

SNG Zvolenský zámok je už 47 rokov vysunutým pracoviskom Slovenskej národnej galérie Bratislava. Jeho úlohou je prezentovať najmä zbierky starého umenia, ktoré realizuje v štyroch ucelených expozičných celkoch – Gotické umenie, Ikony na Slovensku, Európske maliarstvo 16. – 19. Storočia a Sochárstvo 13. až 20. storočia. Okrem toho prezentuje svoju činnosť aj na poli výchovno-vzdelávacích a kultúrno-spoločenských aktivít. Je sídlom digitalizačného pracoviska a depozitárov SNG.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM