Jozef Sliacky Rôzne

Aj had môže byť domácim miláčikom

„Odporúčam začať s menej náročnými zvieratkami, ako je gekónik nočný alebo agama bradatá,“ hovorí skúsený terarista Štefan Šnajder. „Jednoduchý a lacný je aj chov tarantúl.“

Nuž, už pri niektorých slovách, ako had, pavúk, škorpión či šváb, mnohým naskočí husia koža. Nieto chovať ich doma, alebo dokonca vziať do ruky. Pričom sú to zvieratá ako každé iné. Len my v našich ľudských mysliach ich vnímame ako čosi škaredé, ba i nebezpečné. Pravda, opatrnosť pri chovaní či manipulovaní s niektorými, predovšetkým jedovatými druhmi, je na mieste, ale kto v sobotu dopoludnia navštívil teraristickú burzu v Dome kultúry ŽSR vo Zvolene, nám asi dá za pravdu, že trebárs taký leguán alebo i veľhad kráľovský môže byť rovnako sympatickým domácim miláčikom ako pes alebo mačka.

„Takúto celoslovenskú burzu, na ktorú prichádzajú aj teraristi a akvaristi z Českej republiky, organizujeme vo Zvolene dvakrát do roka, v apríli a v októbri,“ informuje nás Štefan Šnajder, ktorého Akvatera je organizátorom burzy. On má doma agamy, ale i dva veľhady, a to najmä kvôli deťom, ktoré ich vnímajú ako rodinných príslušníkov a tak si vlastne získavajú citlivý a úprimný vzťah k živým tvorom, aj k takým, ktoré, žiaľ, väčšina ľudí nemá príliš v láske.

Štefan Šnajder sa v súčasnosti venuje predovšetkým chovu kŕmneho hmyzu. Dostatok priestoru pre túto činnosť má v Bacúrove. „Chováme dva druhy cvrčkov. Jeden – cvrček banánový – pochádza z Južnej Ameriky, druhý – cvrček domáci – sa šíri z juhu Európy aj do našich krajov, a to najmä popri teplovodných potrubiach,“ hovorí Štefan Šnajder. Chová aj šváby, ktoré sú tiež významným zdrojom potravy pre teráriové živočíchy. Nie sú to však tie šváby, ktoré nám znechutia obed v nejakej pochybnej putike. „Chováme druhy, ktoré pochádzajú z tropických oblastí. Nehrozí, že by sa rozšírili do okolia, oni by v našich klimatických podmienkach ani neprežili.“ Samozrejme, že chov kŕmneho hmyzu nie je lacnou záležitosťou, vyžaduje si to primeranú vlhkosť i teplotu, ktorú treba vytvoriť pomocou elektrickej energie. Ale najväčším problémom je distribúcia zvierat i hmyzieho krmiva. Kedysi sa to dalo poštou alebo železničnou spešninou, teraz sa sám musí postarať o distribúciu, pričom má odberateľov po celom Slovensku.

Vo Zvolene neexistuje žiaden klub alebo iné zoskupenie chovateľov exotických živočíchov. Ale už na prvý pohľad vidíme, že počas burzy to vyzerá ako na stretnutí jednej veľkej rodiny.

Richard Cirák Banskej Bystrice patrí k pravidelným účastníkom terarsitickej burzy. Zameriava sa najmä na akváriové rybičky. „Na začiatok by som odporúčal urobiť si akvárium so živorodkami alebo karasmi,“ hovorí. Akvárium je predsa len bežnejším vybavením bytu, kancelárie, reštaurácie či iného spoločenského priestoru, ako je tomu v prípade terária. A kto má dom s dvorom alebo záhradou, ten si môže zriadiť aj jazierko s rybičkami. „V jazierkach majú rybky krajšie farby,“ hovorí R. Cirák. Zrejme je to tým, že tam majú voľnejšie, prirodzenejšie prostredie. „Na zimu môžete rybičky premiestniť do akvária,“ pripomína a ukazuje nám drobných krabov, ktoré sú tiež vďačnými obyvateľmi akvárií. Nie sú iba ich oživením, ale živia sa aj odpadmi, ktoré po sebe zanechajú rybky, plnia tak teda aj dôležitú hygienickú funkciu.

Samozrejme, že najzvedavejšími návštevníkmi burzy boli deti, u ktorých nie je zatiaľ vypestovaný až taký odpor voči tej najrôznejšej „hávedi“. Najmä pre nich pestrofarebná žabka, hadík, ktorého možno skryť do dlane, i ten odrastenejší, ktorý sa nám zvedavo „prechádza“ po ramene, či pokojná agama alebo leguán, patria medzi sympaťákov, o ktorých sa chcú starať, a ktorými sa dokážu oprávnene popýšiť pred svojimi rovesníkmi.

Ak ste v sobotu teraristickú burzu vo Zvolene nestihli, už teraz si poznačte do kalendára apríl 2011. V niektorý jeho víkend sa teraristi a akvaristi stretnú vo Zvolene znova.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM