Jakub Forgács Rôzne

Týždeň modrého gombíka aj v našom meste: Takto darujete čistú vodu deťom z Ugandy

Tretí májový týždeň od 13. do 19. mája 2013 bude patriť už po deviaty raz celoslovenskej zbierke Týždeň modrého gombíka. Aj vy máte opäť šancu pomôcť a zanechať svoju stopu v krajine, do ktorej sa pravdepodobne v živote nedostanete.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň modrého gombíka aj v našom meste: Takto darujete čistú vodu deťom z Ugandy
Zdroj: Dnes24.sk

Týždeň modrého gombíka nie len zbierka do pokladničiek, ale aj osveta. A samozrejme, pútavo pripravená osveta je predpokladom úspešnej zbierky. Výťažok zo zbierky tentokrát poputuje deťom do dvoch regiónov na severo – západe africkej Ugandy. Aj váš príspevok pomôže zabezpečiť deťom lepší prístup k bezpečnej pitnej vode a naučiť ich základom hygieny.

Čistá voda pre všetky deti

Práve nedostatok pitnej vody a choroby spôsobené jej zlou kvalitou a nedostatočnou hygienou si vo svete vyžiadajú viac ako 4 000 detských životov každý deň. Uganda patrí medzi krajiny, kde je riziko vzniku choroby súvisiacej s vodou veľmi vysoké. Hnačkové ochorenia tu patria medzi druhých najväčších zabijakov malých detí.

UNICEF má za cieľ situáciu v Ugande postupne meniť a dosiahnuť, aby sa čistá voda stala základom života všetkých detí. Vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam s programom zameraným na vodu a sanitáciu pre deti v rozvojových krajinách vie presne, ako na to. A do plánu pomoci deťom tejto krajiny teraz úplne konkrétne zapája aj nás Slovákov.

Pomôcť môžete nasledovne

  • príspevkom do zapečatenej pokladničky UNICEF, ktorú budú nosiť dobrovoľníci označení tričkom s logom UNICEF – verejná zbierka od 13. do 19. mája 2013
  • zaslaním prázdnej SMS v hodnote 2 eurá na číslo 844 od 25.4. do 1.6.2013 v sieti všetkých mobilných operátorov
  • podporou ľubovoľnou sumou na účet zbierky: č.ú. 2021 9886 / 6500 (Poštová banka), variabilný symbol 031

Kam výťažok poputuje?

Výťažok zo zbierky Týždeň modrého gombíka bude použitý na realizáciu trojročného projektu, na ktorom Slovenský výbor pre UNICEF spolupracuje priamo s kanceláriou UNICEF v Ugande. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité:

  • na výstavbu čistiacich zariadení na slnečný pohon, ktoré privedú nezávadnú pitnú vodu do škôl, zdravotných stredísk a ďalších verejných budov, čím poslúžia 9 000 ľuďom
  • na výstavbu bezpečných latrín pre 2 500 domácností
  • na vzdelávanie miestnych technikov o tom, ako majú obsluhovať a robiť údržbu vodovodných a sanitačných zariadení
  • na šírenie osvety medzi deťmi a ich rodičmi, vďaka ktorej si osvojí celkovo 15 000 ľudí základné hygienické návyky súvisiace s vodou
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM