Jakub Forgács Samospráva

Aká bude budúcnosť Barín? Vedenie mesta predkladá plány športovo-rekreačného areálu

Rozhodnutie môže padnúť už o pár dní. Na najbližšom mestskom zastupiteľstve sa bude rozhodovať o stavbe športovísk na Barinách

Ilustračný obrázok k článku Aká bude budúcnosť Barín? Vedenie mesta predkladá plány športovo-rekreačného areálu
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

O budúcnosti mestského územia Bariny budú v pondelok 25. septembra rozhodovať na mestskom zastupiteľstve (MsZ) vo Zvolene tamojší poslanci. Vedenie mesta predkladá poslancom svoje plány vybudovania veľkého športovo-rekreačného areálu. Na mieste by mali v budúcnosti vyrásť kúpalisko, plaváreň, 400-metrová atletická dráha, ihrisko na malý i veľký futbal či in-line korčuliarska dráha.

Bariny ležia vedľa sídliska Západ. Plocha bola dlhé roky využívaná psičkármi a pred časom aj futbalistami tamojšieho futbalového klubu TJ Elán. „Rozhodli sme sa ponúknuť verejnosti dôstojný areál, kde by zázemie našli rekreační i profesionálni športovci. Postupne by na ňom malo vyrásť niekoľko športovísk, ale i hotel či bytové domy,“ uviedla primátorka mesta Lenka Balkovičová.

„Pri architektonickom využití územia sme brali do úvahy viacero problémov, ktoré by sme výstavbou chceli vyriešiť. V prvom rade ide o možnosť priniesť ľuďom šport a relax, po ktorom volajú,“ približuje predkladanú víziu hlavný architekt mesta Peter Kašša.

Podľa Dagmar Weisovej z odboru rozvoja, mesto má v rukách výsledky reprezentatívneho prieskumu potrieb obyvateľov a ten potvrdzuje, že im chýba práve priestor pre športové aktivity ako sú kúpalisko, plaváreň či cyklotrasy. „Šport bol oblasťou s druhým najhorším hodnotením,“ konštatoval.

Areál je však podľa zástupcov mesta možné využiť aj iným spôsobom. Tamojšie sídlisko sa totiž borí s pretlakom parkujúcich áut. Nové parkoviská však už nie je kde stavať. „Naskytla sa príležitosť riešenia. Všetky športoviská predsa potrebujú parkovacie plochy, ktoré je možné práve vo večerných a nočných hodinách využiť pre potreby obyvateľov Západu. Z veľkej časti tak vieme riešiť parkovanie, čo je ďalšie plus možnej výstavby,“ dodáva primátorka. Odvolala sa pri tom aj na spomínaný prieskum, v ktorom respondenti kritizovali dopravnú infraštruktúru, pričom najčastejšie uviedli, že v meste sa zhoršilo práve parkovanie.

V priloženej galérii si môžete pozrieť návrh využitia pozemkov na Barinách!

V OBRAZOCH: Návrh využitia pozemkov na Barinách
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM