Martin Károly Rôzne

Akademici zvolili za nového rektora TU Rudolfa Kropila

Zvolen 16. novembra - Novým rektorom Technickej univerzity (TU) vo Zvolene na roky 2012 až 2016 sa stal Rudolf Kropil. Súčasný dekan Lesníckej fakulty (LF) TU získal na zasadnutí Akademického senátu hneď v prvom kole tajných volieb potrebnú trojpätin

Protikandidátmi Kropila vo voľbách boli profesori TU Mikuláš Šupín a Juraj Ladomerský. Kým Šupín získal 12 hlasov, Ladomerský sa ešte pred voľbami svojej kandidatúry vzdal.

Ako TASR informoval hovorca TU Peter Gašperan, akademikov pri rozhodovaní zrejme najviac ovplyvnilo to, že profesor Kropil viedol fakultu, ktorá je vôbec najúspešnejšou z celej univerzity. „Produkuje vynikajúce výsledky v oblastiach vedy, výskumu a publikačnej činnosti, ktoré sú, podľa údajov ARRA, porovnateľné aj na medzinárodnej úrovni,“ konštatoval hovorca. Rudolf Kropil je absolventom odboru lesné inžinierstvo na LF, ktorú ukončil v roku 1987. Do praxe nastúpil na Správu Národného parku Nízke Tatry v Banskej Bystrici kde pracoval do roku 1989. V tomto roku začal pôsobiť na Katedre ochrany lesa a poľovníctva LF vo Zvolene, najprv ako vedeckovýskumný pracovník a interný ašpirant, od roku 1994 ako odborný asistent.

Habilitoval v roku 2002 a za vysokoškolského profesora v odbore aplikovaná zoológia a poľovníctvo bol vymenovaný v roku 2005. Absolvoval viaceré dlhodobé stáže a študijné pobyty v zahraničí.

V rokoch 2001–2007 vykonával funkciu prodekana pre vedeckovýskumnú činnosť LF TU. Od roku 2000 je členom a od roku 2007 predsedom Vedeckej rady LF TU. Je garantom bakalárskeho študijného programu aplikovaná zoológia a poľovníctvo (AZP) a spolu garantom inžinierskeho a doktorandského študijného programu AZP na LF TU.

Vo vedeckovýskumnej činnosti sa špecializuje na riešenie problematiky aplikovanej zoológie a ekológie lesa v prepojení na ďalšie lesnícke, poľovnícke, ekologické a environmentálne disciplíny. Je vedúcim viacerých projektov, medzi nimi i Centra excelentnosti: Adaptívne lesné ekosystémy a ako národný koordinátor riešil aj viacero medzinárodných projektov.

Na svetovom kongrese Medzinárodnej únie lesníckych výskumných organizácií (IUFRO) v Kuala Lumpur v Malajzii v roku 2000 prevzal doktorskú cenu a zlatú medailu za významný vedecký prínos vo výskume v oblastiach sledovaných IUFRO.

Vo svojej vízii ďalšieho rozvoja TU konštatoval, že univerzita musí pevne stáť na štyroch pilieroch silných fakúlt, podporovaných ďalšími odbornými a špecializovanými pracoviskami a akcentoval osobnú zodpovednosť všetkých zamestnancov za napredovanie univerzity. Zdôraznil tiež potrebu pozitívnej, optimisticky ladenej atmosféry na pracoviskách i nutnosť cieľavedomého, odborného, sofistikovaného prístupu k rozhodovaniu vo všetkých oblastiach života univerzity.

Osvedčenie o priebehu volieb bude predložené, prostredníctvom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR prezidentovi Slovenskej republiky, ktorý má ústavnú právomoc menovať rektorov vysokých škôl.

Zdroj: TASR Foto: Martin Mázor, Zvolen24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM