Stanislav Černák Kultúra

Akademický Zvolen je za nami: Predviedlo sa 10 súborov, naj boli folkloristi z Bystrice

Tohtoročný Akademický Zvolen privítal len 10 domácich vysokoškolských súborov. Víťazom a držiteľom Zvolenskej fujary sa stali folkloristi z neďalekej Banskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Akademický Zvolen je za nami: Predviedlo sa 10 súborov, naj boli folkloristi z Bystrice
Zdroj: Dnes24.sk

Na tohtoročnom festivale sa predstavilo desať domácich vysokoškolských folklórnych súborov. Okrem domácej Poľany a viťaznej Mladosti sa na prehliadke predstavili aj Ekonóm a Technik z Bratislavy, Ponitran a Zobor z Nitry, Stavbár zo žiliny, Váh z L. Mikuláša, Torysa z Prešova a Hornád z Košíc.

Laureátom festivalu Akademický Zvolen 2013 a víťazom hlavnej ceny, ktorou je tradične „Zvolenská fujara“, sa stal folklórny súbor Mladosť, pôsobiaci pri Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Túto cenu získal vo svojej histórii prvý raz. Ako informoval hovorca usporiadajúcej Technickej univerzity (TU) vo Zvolene Peter Gašperan, Mladosť zaujala porotu hudobno-tanečnou a speváckou kompozíciou nazvanou Hore Hronom.

Presvedčivé zmapovanie tradícií

„Súbor ňou veľmi presvedčivo a pútavo zmapoval folklórne tradície nášho ľudu od bohatého a bujarého Hontu, cez čarujúce svahy Poľany až pod masív Kráľovej hole,“ prezradil Peter Gašperan.

Napriek menším dotáciám

„Festival bol tento rok počtom vystupujúcich súborov i svojim rozsahom obmedzený, keďže nám ministerstvo školstva schválilo len polovicu peňazí, ktoré sme na festival dostali naposledy,“ priblížil Gašperan.

Akademický Zvolen sa koná od roku 1974. Jeho periodicita sa pred časom zmenila z ročnej na dvojročnú. Prehliadka sa koná striedavo v Nitre a vo Zvolene.

Foto: ufsmladost.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM