Stanislav Černák Rôzne

Ako bojujú s trópmi Zvolenčania? Niektorí chcú ležať pri vode, iní chodiť nahí

Počas posledných dní vládne vo Zvolene doslova tropické počasie. Ortuť teplomera sa šplhá k 35 stupňom a pre náš okres vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred horúčavami. Zisťovali sme v uliciach Zvolena, ako zvládajú extrémne teplá niektorí naši občania.

Ilustračný obrázok k článku Ako bojujú s trópmi Zvolenčania? Niektorí chcú ležať pri vode, iní chodiť nahí
Foto: Jozef Milan

Horúce, ba priam tropické počasie zvládame každý po svojom. Prešli sme sa po zvolenskom námestí a spýtali sa niektorých z vás, ako zvládate tieto teploty. „Lezie mi to na nervy. Potrebovala by som všade okolo seba klímu a najradšej by som chodila nahá,“ povedala s úsmevom mladá Zvolenčanka Veronika. „Mne teplo nevadí, konečne si užívam poriadne letné počasie,“ skonštatoval zas mladík Juraj.

Najradšej by boli pri vode

Viacerí z nás by sa najradšej videli pri vode, no musia sedieť v robote. „Vyšla som si počas obedňajšej prestávky na zmrzlinku. Najradšej by som však ležala pri bazéne a nič nerobila. Takéto počasie mám naozaj rada,“ povedala pani Marta, ktorá sa osviežovala zmrzlinou pri fontáne. „Cez víkend sa chcem ísť okúpať niekde v okolí, tak verím, že toto počasie vydrží počas dní voľna,“ doplnil ju 27 – ročný Ivan.

Nachvíľu sme sa zastavili aj pri mužovi, ktorý nasadal do zásobovacieho auta.„Celý deň sedieť za volantom nie je príjemné. Klimatizáciu si púšťať nechcem, pretože by som iba ochorel a každú chvíľu vykladám tovar. Musím to už nejako vydržať do večera vo vlastnom pote. Istia to spustené obe okná.“

„Celý deň pracujem na terase a priznám sa, že slnko ma veľmi vyčerpáva. Snažím sa čo najčastejšie piť. Síce nie som vystavený priamemu slnku, lenže pod pláteným prístreškom terasy je ešte teplejšie. Ani zákazníci nevydržia dlho sedieť na terase. Teším sa už na večer, vtedy sa už lepšie dýcha a aj pracuje,“ prezradil čašník Róbert.

Starší a deti zvládajú horúčavy najhoršie

Najhoršie takéto počasie zvládajú starší ľudia a malé deti. „Bola som u lekára, ale už sa rýchlo ponáhľam domov, pri takýchto teplotách sa mi veľmi zle dýcha,“ ochotne nám povedala dôchodkyňa Svetlana. Množstvo mamičiek s deťmi posedáva iba tak v tieni. „Vyšla som s malým vonku, nech sa trochu pohrá, ale budeme len v tieni, takéto silné slnko je pre deti nebezpečné,“ povedala mamička Iveta.

Horúčavy sú však nebezpečné a nemali by sme zabúdať na pravidelný pitný režim, nevystavovať sa dlho priamemu slnku a nepreťažovať svoj organizmus.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM