Baculík Tomáš Rôzne

Ako sa chrániť pred kliešťovou encefalitídou?

Najspoľahlivejšou ochranou proti kliešťovej encefalitíde je očkovanie.

Zimné obdobie je vhodnejšie na očkovanie, pretože vtedy výrazne klesá aktivita kliešťov. Zároveň má organizmus dostatok času vytvoriť si protilátky v adekvátnom množstve v súlade so vzrastajúcou aktivitou kliešťov.

Na Slovensku by zárukou zníženia počtu prípadov ochorenia kliešťovej encefalitídy bola najmenej 80 %-ná zaočkovanosť obyvateľstva. Aj v susednom Rakúsku poklesol počet prípadov ochorenia až pri vysokej zaočkovanosti obyvateľov. S očkovaním tam začali v 80-tych rokoch minulého storočia a v priebehu 20 rokov zaznamenali pokles počtu prípadov ochorenia zo 600 na 40 – 60 prípadov ročne.

Ako funguje očkovanie? Očkovanie sa zakladá na princípe „spoznania nepriateľa“. Keď pri infekcii vnikajú do tela vírusy, organizmus začne vytvárať obranné látky. Tento mechanizmus sa spustí aj vtedy, ak do organizmu vniknú vírusy očkovaním. Kým pri infekcii dôjde k rozmnožovaniu vírusov, a teda k rozvoju ochorenia, pri očkovaní k rozmnožovaniu vírusov nedochádza. Očkovacie látky totiž obsahujú inaktivované, to znamená oslabené vírusy, ktoré stratili schopnosť rozmnožovať sa. Vytvorením protilátok sa telo dokáže proti ochoreniu účinne brániť. Ak sa neskôr do tela očkovaného človeka dostanú vírusy z infikovaného kliešťa, imunitný systém už „pozná nepriateľa“ a je schopný brániť sa.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde sa realizuje podaním troch dávok očkovacieho séra: 1.dávka – najlepšie je začať očkovanie v chladných mesiacoch roka (október až apríl), kým nastane aktivita kliešťov. 2.dávka – 1 až 3 mesiace po prvej dávke. Po tejto dávke si organizmus vytvorí dostatočnú imunitu na nastávajúcu sezónu. 3.dávka – 9 až 12 mesiacov po druhej dávke. Tretia dávka zabezpečí spoľahlivú a úplnú ochranu proti tomuto ochoreniu na ďalšie dve sezóny. Dlhodobú ochranu umožní preočkovanie – jedna dávka vakcíny aplikovaná opakovane každé tri roky.

V prípade, keď sa s očkovaním nezačalo v chladných mesiacoch, je možné aplikovať zrýchlenú očkovaciu schému.

Eva Priadková

priroda
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM