Aktualizované Jakub Forgács Správy Samospráva

Klus sa vzdal kandidatúry na župana Banskobystrického samosprávneho kraja

Martin Klus zvolal tlačovku, na ktorej sa vzdal svojej kandidatúry. Čo uviedol ako hlavný dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Klus sa vzdal kandidatúry na župana Banskobystrického samosprávneho kraja
4
Galéria
Zdroj: TASR

Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS) sa v utorok oficiálne vzdal svojej kandidatúry v prospech svojho súpera v novembrových voľbách do vyšších územných celkov Jána Luntera. Urobil tak po oboznámení sa s výsledkami prieskumov preferencií kandidátov od agentúr AKO a Median.

„Dnešným dňom sa vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, pretože intoleranciu a nekompetentnosť treba z nášho kraja a aj z celého Slovenska vyhnať,“ vyhlásil.

Klus to oznámil na utorkovej tlačovej besede v Banskej Bystrici v prítomnosti nezávislého kandidáta Luntera. Zdôraznil, že ako spoločný kandidát viacerých politických subjektov svoje rozhodnutie s nimi konzultoval a má ich podporu.

Ako politológ a poslanec Národnej rady SR za SaS Klus zdôvodnil, prieskumy oboch agentúr ukázali, kto je jasným favoritom vo voľbách na šéfa kraja.

Nezávislý prieskum u agentúr si zadali piati kandidáti Okrúhleho stola, okrem Klusa aj nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa a Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska). V pondelok (2.10.) sa všetci oboznámili s jeho výsledkami.

Klus patril medzi tých kandidátov, ktorí od začiatku tvrdili, že ak prieskumy ukážu, že jeden zo súperov má výrazne vysoké preferencie, zachová sa zodpovedne. Vzdá sa v prospech silnejšieho, aby v jednokolovej voľbe netrieštil hlasy voličov, čo v konečnom dôsledku iba nahráva súčasnému šéfovi kraja Marianovi Kotlebovi (ĽSNS).

Martin Klus
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM