Jakub Forgács Správy

Ambiciózny projekt mladých žien. Vo Zvolene chcú vytvoriť interaktívny park

Tamojší verejný priestor sa môže zmeniť na nepoznanie. Nový park má byť interaktívnym priestorom plným aktivít pre všetky generácie.

Ilustračný obrázok k článku Ambiciózny projekt mladých žien. Vo Zvolene chcú vytvoriť interaktívny park
Foto: Nicole Regecová

Po projekte Živého parku na sídlisku Zlatý potok, realizovaného občianskym združením HybajVon, sa na obnovu ďalšieho zvolenského parku chystajú aktívne mladé ženy. Na Kimovskej ulici chcú „prebudiť“ tamojší verejný priestor a vytvoriť z neho Interaktívny park troch generácií.

„Naším cieľom je spraviť z parku interaktívny priestor plný aktivít pre všetky generácie. Chceme poskytnúť väčší komfort našim seniorom, aby v parku mohli tráviť viac času v príjemnom prostredí starých stromov. Maminkám s deťmi vytvoríme bezpečný priestor na aktivity v exteriéri. Nezabúdame ani na mladých ľudí, ktorí sa radi stretávajú na lavičkách a hojdačkách. Plánujeme tiež pravidelne organizovať aktivity pre všetkých Zvolenčanov,“ hovorí Jana Sviteková, predsedníčka občianskeho združenia H.A.F.I.R.A.

Aktívne ženy nedávno vypracovali projekt, ktorý postúpil do verejného hlasovania v grantovom programe Komunitné granty s podnázvom 80 000 eur pre komunity, kde to žije. V Banskobystrickom kraji sa takto uchádza o hlasy verejnosti šesť projektov. Uspieť môžu tri z nich.

„V rámci projektu plánujeme opraviť asi 300-metrový chodník, ktorý vedie pomedzi stromy a ich korene podvíhali betónové kocky chodníka. Doplníme vybavenie parku o vyvýšené sedenie pre seniorov, detské sedenie so stolom pre menšie deti a zveľadíme súčasné lavičky a preliezky. Oslovili sme aj spoločnosť, ktorá v parku umiestni psie toalety. Korunou celého projektu je komunitný a znalostný webový portál, ktorý poskytne návštevníkom podrobné informácie o parku a všetkých jeho súčastiach – o histórii parku i aktuálnych aktivitách, o faune aj flóre. Prepojený na reálny park bude prostredníctvom QR kódov na tabuľkách v parku,“ vysvetľuje členka združenia a spoluautorka projektu Lenka Harichová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM