Nicole Regecová Kultúra

Americký sen rapera vo Zvolene: Najprv sa mu smiali, teraz ho uznávajú

Na strednej škole študoval za kuchára a dnes spolupracuje s veľkým muzikantom - Igorom Kmeťom. Kelso je majstrom Slovenska vo freestyle rape, no prešiel si ťažkou cestou. Zaspomínal si na detstvo, prezradil názory na život, ale napríklad aj to, prečo vystúpil na Mestskom zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Americký sen rapera vo Zvolene: Najprv sa mu smiali, teraz ho uznávajú
Zdroj: Kelso

Kelso, vlastným menom Rado Bartoš, pochádza zo zvolenského sídliska Záhonok. Aj keď pracuje, snaží sa hlavne venovať hudbe. V tej sa mu darí. V roku 2011 vyhral súťaž Miesto činu vo freestyle rape a získal tak titul najlepšieho v celej krajine. Tento rok sa v súťaži prebojoval znova do finále a počuť ho budete môcť na letnom festivale Hip Hop Žije.

K muzike sa dostal už ako malý: „Odjakživa, keď som počúval hudbu, cítil som s ňou.“. Už v roku 2006 sa prvý krát zúčastnil freestyle battle, ešte vo Zvolene. „Išli sme tam traja kamaráti a prišiel starší chalan, ktorý dobre rapoval, že jedného z nás vyzýva. Moji kamoši strčili mňa, aby som šiel. Nakoniec som vyhral. No a ten raper bol z toho hotový,“ smeje sa Kelso pri spomienkach na svoje začiatky. Tam získal svojich prvých 500 korún.

Hudba v krvi

Freestyle rap je naozaj zložitá disciplína, kde interpret rapuje naživo do náhodne pustenej hudby, pričom len improvizuje. No Rado na tom žiadnu vedu nevidí: „Prídem, vidím ľudí a cítim z nich nejakú energiu. Proste vnímam celú situáciu a spravím skladbu. Úprimne, ja nerozmýšľam nad slovami. Ide to zo mňa samé, podľa toho ako cítim hudbu.“

Dokonca v rámci nejakých show mu ľudia priamo z publika zadajú hocijaké slová. Následne na to, dokáže Kelso ihneď zarapovať text z hlavy, kde zapojí aj spomínané slovíčka. Je presvedčený, že umelec musí mať aj talent. „Témy, ktoré sa mi povedia, si predstavím napríklad ako príbehy. Nedávam si servítku pred ústa a ani nesklopím uši,“ vysvetľuje.

Ťažké detstvo

„Hudba je taká, že človek si musí aj niečím naozaj preskákať, aby mu ľudia verili, o čom rapuje,“ tvrdí Kelso. On sám si toho preskákal naozaj veľa: „Mal som aj obdobia, že som býval hocikde, keď som bol rozhádaný s mamou. Malý darebák ešte…“ V tých časoch žil iba mamou a jeho sestrou v jednoizbovom byte, pričom nemali peniaze.

„Ako mladý chalan som zažil odsudzovanie. V škole sa mi decká smiali, nosil som roztrhané botasky. Ale vyrepoval som si a kúpil si tenisky za štyri tisíc. Tak im už nebolo do smiechu. Len mi ich nedala mamka, ale kúpil som si ich ja sám,“ usmieva sa.

Výstup na mestskom zastupiteľstve

Nedávno si Kelso na Mestskom zastupiteľstve povedal svoje. Hovoril o klube Hospital, ktorý je už známou kauzou. Kvôli nariadeným skorším zatváracím hodinám, sa tam už nemôžu konať diskotéky. Sám Rado v bare pomáhal majiteľovi – Ľubomírovi Badinkovi. „Vo Zvolene sme pomohli pozdvihnúť latku. Zistili sme, akých interpretov ľudia najviac počúvajú, a tých sme tu aj dotiahli. Viackrát som videl, ako musel Ľubo doplácať veľké peniaze. On vždy povedal, že nevadí, že ľudia sa bavia a tak to má byť.“

Podľa neho bolo to obmedzenie naozaj nefér, pretože v bare všetko fungovalo. Maloletí nemohli v žiadnom prípade piť, všade bola ochranka a chodili tam razie. „Minule ku mne prišli kamaráti z Bratislavy a pýtali sa, kam sa pôjdeme vo Zvolene baviť. Tak im hovorím, že v piatok asi nikde,“ smeje sa Rado.

Férový chlap

Raper sa snaží byť správnym, aj keď ako mladý toho dosť navyvádzal. „Keď za mnou niekto príde a niečo chce, nemám problém pomôcť. Na každého sa dívam rovnakým metrom. Žijeme len odlišné životy. Nemám rád ľudí, ktorí si myslia, že sú niečo viac a pritom sú ako každí iný – dýchajú a žijú.“

Kelso momentálne spolupracuje s Igorom Kmeťom, pričom dokončujú pesničku. Berie ho ako veľký vzor, ktorý ho veľa naučil a radí mu. Býva už so svojou priateľkou vo Zvolene. Dokonca spolu čakajú dieťa, na ktoré sa veľmi teší, aj keď je mladý. „Celý môj život je jeden freestyle,“ usmieva sa.

Čítajte tiež:

Nový videoklip mladého zvolenského rapera. Dráždivými zábermi upozorňuje na povrchnosť ľudí

Nedostatky a problémy na zvolenskej cyklotrase na Sliač? Zasahovala už aj sanitka!

Kelso na vystúpení
5
Galéria
Zdroj: Kelso
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM