Stanislav Černák Samospráva

Áno či nie cyklistom na pešej zóne na námestí? TAKTO rozhodli zvolenskí poslanci!

Posledné rokovanie mestského zastupiteľstva vo Zvolene pred prázdninami prinieslo viacero dôležitých bodov. Na pretras prišlo aj zrušenie zákazu bicyklovania na pešej zóne na Námestí SNP.

Ilustračný obrázok k článku Áno či nie cyklistom na pešej zóne na námestí? TAKTO rozhodli zvolenskí poslanci!
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok sa stretlo vedenie mesta s poslancami na poslednom rokovaní zastupiteľstva pred prázdninami. Preberali sa naozaj dôležité body. Na pretras prišla aj novelizácia všeobecno-záväzného nariadenia (VZN) o pešej zóne. V preklade išlo o povolenie prejazdu na bicykli cez Námestie SNP.

„Najväčším predmetom kritiky priaznivcov cyklodopravy bol zákaz pohybu cyklistov v pešej zóne. Súčasné znenie VZN pohyb cyklistov na ploche celej pešej zóny výslovne zakazuje,“ uvádza sa v správe mesta. A práve tento zákaz chcelo mesto zmeniť.

Medzi poslancami sa našli aj podporovatelia tohto návrhu, ale i odporcovia. „Nápad je to dobrý, ale ako zabezpečiť, aby nedošlo ku kolízii s deťmi?,“ položil otázku poslanec Matej Snopko. „Samozrejme, vylúčiť sa to nedá,“ reagovala primátorka Lenka Balkovičová.

Komisia dopravy odporučila, ohradiť detské ihrisko v strede námestia, aby nedochádzalo k takýmto stretom, ktoré sa neraz môžu skončiť veľmi zle. „Na tomto som pracoval veľmi dlho. Som zato, aby sme to skúsili, prejazd bicyklov cez pešiu zónu je povolený v Banskej Bystrici, Martine, Piešťanoch, Košiciach a funguje to aj v európskych veľkomestách,“ pridal svoj názor Peter Drozdík. Za bol aj viceprimátor Jaroslav Stehlík. „Samozrejme kolízie môžu nastať, ale podľa mňa to treba skúsiť, treba ísť s dobou.“

Vyslovene proti bol napríklad poslanec Branislav Husár. Keďže išlo o novelizáciu VZN, bola pri hlasovaní potrebná trojpätinová väčšina hlasov na jeho schválenie. Za tento návrh hlasovalo 13 poslancov, štyria boli proti a piati sa hlasovania zdržali. Znamená to, že návrh neprešiel. A čo výsledok v praxi? Prejazd na bicykli po námestí mimo vyznačenej cyklocesty bude aj naďalej zakázaný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM