Stanislav Černák Rôzne

Atraktívna novinka: Hriňová vybudovala námestie za takmer milión €, pozrite si ho v galérii

Už o pár dní, presnejšie 26. októbra v Hriňovej slávnostne otvoria nové námestie. Zisťovali sme podrobnosti o celom projekte nového námestie v tomto rázovitom slovenskom mestečku.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívna novinka: Hriňová vybudovala námestie za takmer milión €, pozrite si ho v galérii
Zdroj: Dnes24.sk

Nové námestie v Hriňovej bolo odovzdané do užívania po roku od odovzdania staveniska, presnejšie 18. septembra. Slávnostné otvorenie je naplánované na sobotu 26. októbra, kedy sa uskutoční aj slávnostné zasadnutie Hriňovského mestského zastupiteľstva, na ktorom budú udeľovať čestné občianstva mesta.

Potrebných bol takmer 1 milión eur

Ako prezradil pre Zvolen 24 primátor mesta Hriňová Stanislav Horník, celý projekt vybudovania nového námestia stál 941 945 eur. „Hriňová si podala žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy Regenerácia sídiel. Až 85 % z uvedenej sumy bolo financovaných z prostriedkov Európskej únie, 10 % zo štátneho rozpočtu SR a 5 % z rozpočtu mesta. Hriňovej sa tak podarilo úspešne dokončiť projekt Revitalizácie centrálnej mestskej zóny Hriňová,“ doplnil. Stavbu realizovala spoločnosť Eurovia SK, ktorá sa stala víťazom verejnej obchodnej súťaže.

Revitalizáciou centrálnej mestskej zóny Hriňová vznikla ucelená kultúrno-oddychová zóna, ktorá bude slúžiť občanom mesta a jeho návštevníkom. „Verejnosti budú slúžiť nové bezbariérové sociálne zariadenia, stupňovité sedenia a nový mestský mobiliár. Došlo k zvýšeniu estetizácie centrálneho priestranstva. Výstavbou a rekonštrukciou verejného osvetlenia sa zvýšila bezpečnosť v meste, došlo k odstráneniu bariér a sprístupneniu celej zóny aj telesne postihnutým občanom. Zvýšila sa konkurencieschop­nosť mesta,“ prezradil primátor Horník.

Kompozícia rovinných spevnených plôch

Stupňovité časti verejných plôch, nie sú časté, avšak majú dlhú históriu. Medzi také stavby patria napríklad španielske schody v Ríme, Parc del Clot v Barcelone, Pioneer Courthouse Square v Portlande, alebo aj časť nového námestia Eurovea v Bratislave. „Inšpirácie boli mnohé, ale grantová schéma neumožňovala celkom voľnú tvorbu. Ide o kompozíciu rovinných spevnených plôch a v nich situovaných vodostrekov so sochou – symbolom mesta, roztvorenej stupňovitej plochy a zelených plôch so zeleňou,“ objasnil autor a hlavný projektant hriňovského námestia Dušan Bók.

Ako nám ďalej povedal Bók, na námestí nájdu občania a návštevníci tohto mesta aj iné formy sedenia. Štvorcové sedenia pod stromami aj klasické lavičky pozdĺž chodníkov. Námestie je snáď pre všetky vekové kategórie. „Verejné toalety sme umiestnili pod stupňovité segmenty. Vybudovali sme aj šatne pre účinkujúcich,“ doplnil.

Námestie bude kultúrne využité počas celého roka

Ešte v roku 2012 bývalé verejné záchody boli prestavané na Turistické informačné centrum. Práve táto poloha je veľmi špecifická, lebo sa nachádza v dotyku s pešími ťahmi vychádzajúcimi z námestia. Stupňovitá časť námestia má výbornú juhozápadnú slnečnú expozíciu. „Na ploche pred stupňovitými segmentami je možné v priebehu roka stavať mobilné javisko pre verejné kultúrne podujatia komorného charakteru ako sú zdobenie vianočného stromu, zahájenie folklórnych festivalov Deti pod Poľanou, Muziky pod Poľanou, tradičný Petropavlovský jarmok, trhy ľudových remesiel a napríklad aj organizovanie pravidelných farmárskych trhov, ktoré chcú v meste rozbehnúť, poprípade iné podujatia, ktoré podporia stretávanie sa ľudí, poznanie sa navzájom a hrdosť na túto časť Slovenska,“ vysvetľuje ďalej autor a hlavný projektant Bók.

„Na spomínanom námestí v Portlande sa koná ročne 300 podujatí, iste je to veľkomesto a toto námestie je jeho obývacou izbou, ale to isté si prajeme aj pre nové námestie v Hriňovej. Želáme si, aby bolo originálne a známe na celom Slovensku,“ povedal Dušan Bók.

Časom pribudne aj zmrzlina a občerstvenie

Na námestí budú na jar 2014 osadené aj veľkosťou primerané odbytové prevádzky zmrzlina a občerstvenie. S veľkou pravdepodobnosťou sa ku nim v budúcnosti pridajú aj prevádzky v parteri obytného domu a obchodného domu. V pláne sú aj rôzne ďalšie podujatia, ktoré podporia stretávanie ľudí, poznanie sa navzájom a hrdosť na túto časť Slovenska.

„Koncept revitalizácie centra mesta Hriňová sme tvorili s prihliadnutím na pulzujúce tradície s láskou k nim a k ľuďom, ktorí tu žijú. Za všetkých, ktorí sa zaslúžili, že mesto Hriňová bolo úspešné v pridelenom grante a samotnej realizácii projektu nového námestia,“ dodal Bók.

Foto: Andrea Melichová

Atraktívna novinka: Hriňová vybudovala námestie za takmer milión €
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM