Martin Károly Rôzne

B.ŠTIAVNICA:Projekt ViTo podporuje nápady ľudí na skrášlenie historického centra

Banská Štiavnica 25. februára - Zapojiť obyvateľov Banskej Štiavnice do obnovy historického centra mesta je cieľom projektu ViTo, ktorý tento rok realizuje banskoštiavnická samospráva. Občania by mali sami navrhnúť, ktoré časti v centre mesta sa maj

Zatiaľ sme absolvovali dve stretnutia s občanmi,“ povedal TASR Michal Pálka, projektový manažér spoločnosti Baten & Partners Slovakia, ktorá projekt implementuje v praxi. Na druhom stretnutí, ktoré sa konalo tento týždeň, prinieslo 24 účastníkov svoje prvé nápady.

Medzi najzaujímavejšie patrilo oživenie starých záhrad v blízkosti Starého zámku, alebo vznik klziska pri Novom zámku,“ priblížil nápady občanov Pálka. Priestory by tak mohli slúžiť ako oddychové miesto pre návštevníkov a obyvateľov mesta.

V priebehu najbližších mesiacov by sa z asi desiatky návrhov malo vybrať tzv. TOP 5. Z nich potom vyberú dva najlepšie, ktoré sa v lete zrealizujú. Na každý je v projekte vyčlenených 5000 eur.

Banská Štiavnica bola vybratá ako jeden z desiatich medzinárodných partnerov v projekte ViTo. ViTo je skratka pre názov Integrovaný mestský rozvoj vitálnych historických miest ako regionálnych centier v Juhovýchodnej Európe.

Projekt je financovaný z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom Operačného programu Juhovýchodná Európa, ktorý je známy tiež ako Interreg 4B. Vedúcim projektovým partnerom je mesto Ptuj v Slovinsku (partnerské mesto Banskej Štiavnice). Projekt spája partnerské mestá z viacerých krajín Európskej únie ako napríklad Maďarsko, Slovinsko, Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Rumunsko a Grécko. Všetky sú historické mestá alebo majú historické centrum.

Občianske aktivity, zaoberajúce sa zveľaďovaním starobylého baníckeho mesta, majú v B. Štiavnici z roka na rok viac priaznivcov. Nedávno napríklad skupina občanov v rámci neformálneho združenia Banskoštiavnický skrášľovací spolok upravila Dolnú ružovú ulicu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM