Webnoviny - Rôzne

Bankový inštitút zatvára v SR štyri pobočky

Bankový inštitút vysoká škola Praha musí zatvoriť štyri slovenské pobočky v Košiciach, Rimavskej Sobote, Bardejove a Považskej Bystrici.

Ako informuje portál aktualne.cz, dôvodom sú závažné nedostatky, ktoré na tejto prvej českej súkromnej vysokej škole odhalila česká Akreditačná komisia. Previerky robila od marca na jedenástich pobočkách. Okrem štyroch slovenských bude musieť inštitút zavrieť aj šesť českých pracovísk, teda dokopy desať pobočiek z celkových sedemnástich, ktoré má v troch krajinách, vrátane Ukrajiny. Komisia pôvodne požadovala, aby bolo na Slovensku zatvorených sedem pobočiek a päť v Čechách.

Prorektor školy Jozef Benda pre portál povedal, že akceptuje návrh komisie zatvoriť časť pobočiek. Jednu už zavreli, v prípade ďalších piatich stopli prijímanie nových študentov a následne ich prevádzku ukončia. Komisia pobočkám Bankového inštitútu vytýkala nedostatočné personálne zabezpečenie, chýbajúcu tvorivú a vedeckú činnosť či neadekvátne technické zabezpečenie. Kritizované pracoviská zároveň nemajú prístup ku knižniciam. „Obhájené bakalárske práce skôr zodpovedajú nárokom vzdelávacích programov vyšších odborných škôl,“ uvádza podľa Aktuálně.cz správa kontrolnej komisie.

Kontrolóri prirovnali prostredie na akademickej pôde k stredoškolskému. Študentov vraj škola nemotivuje a absentuje aj tvorivá činnosť. Prorektor Benda naznačuje, že poldňová kontrola nemohla posúdiť pobočky kompletne. „Pravda je, že pobočiek bolo pomerne veľa, a keď sa štúdium rozvíja, začneme mať problém so zaisťovaním kvalitných učiteľov,“ priznal napokon prorektor. Ako ďalej uviedol Benda, vedenie školy sa nebojí, že by úbytok študentov ohrozil jej existenciu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM