Jana Mlynarova Rôzne

Banská Štiavnica bude mať pivovar

V meste bude malý pivovar, budujú ho v starobylom Čačányho dome

Zrekonštruovanie národnej kultúrnej pamiatky Čačányho domu a vybudovanie malého pivovaru je cieľom projektu Zelený dom – záchrana kultúrneho dedičstva v Banskej Štiavnici. Spoločnosť ktorá ho buduje naň získala nenávratný príspevok 587.179 eur (17,69 milióna Sk), čo predstavuje takmer polovicu všetkých nákladov.
Podľa projektovej manažérky spoločnosti Lucie Gašparovej Čačányho dom zo začiatku 16. storočia, nachádzajúci sa v samom centre mesta, uplynulých desať rokov chátral.
V tomto meste bolo už v 17. storočí päť malých pivovarov a cieľom tohto projektu je záchrana kultúrneho dedičstva a rozvoj tradičných remesiel v regióne B. Štiavnice.
„Dnes sme asi v štvrtine rekonštrukčných prác,“ uviedla Gašparová. Objekt by však mal byť zrekonštruovaný už na jar budúceho roku a prvé litre piva by chceli vyrobiť už v apríli 2010.
Okrem tradičnej výroby piva chcú v objekte ponúkať aj praktické profesijné vzdelávanie v oblasti tradičnej výroby piva a predvádzať aj prezentácie tradičných postupov výroby pre domácich i zahraničných turistov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM