Marcel Páleš Rôzne

Banskobystrický kraj: Opäť sa ozývajú respiračné ochorenia!

Nedávno sme vás síce informovali, že chrípkové a respiračné ochorenia sú na ústupe, dnes je tomu inak. Ide najmä o 5800 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO).

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj: Opäť sa ozývajú respiračné ochorenia!
Zdroj: TASR

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, evidujú v 15. kalendárnom týždni takmer 5800 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť 1665 prípadov na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Ako informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová, z toho je chrípke podobných ochorení (CHPO) 476, čo znamená chorobnosť 137 na 100 000 osôb. Výskyt ARO je v hodnotenom týždni vyšší o takmer 10 percent, výskyt CHPO nižší o necelé tri percentá. Počet ochorení, hlavne ARO, je však stále vyšší (o 22 percent), ako vlani v tom istom čase.

Chorých na ARO je najviac v okrese Lučenec, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom, ale tiež v okresoch Žarnovica, Revúca a Brezno. Chrípkových pacientov je zasa najviac v okresoch Brezno, Banská Štiavnica, Lučenec a Žiar nad Hronom.

Ochorenia na ARO najviac postihujú ekonomicky činné obyvateľstvo, ale aj deti základných škôl. Pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi najmenšími deťmi do piatich rokov. Najnižšia je aj v tomto týždni medzi seniormi. Podbne je to s chrípkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM