Tomas Gemza Rôzne

Bašta, z ktorej ukradli zvon, je už obecná

Malú baštu v Žibritove v okrese Krupina, miestnymi obyvateľmi nazývanú aj zvonička, ktorá je pozostatkom bývalého zámku s kostolom, získala nedávno do svojich rúk od katolíckej cirkvi miestna samospráva.

Tento, alebo na budúci rok sa chce pokúsiť o jej obnovu prostredníctvom štátnych či európskych fondov. „Zvoničku aj s priľahlým starým cintorínom sme získali prevodom za jedno euro,“ povedal TASR starosta Žibritova Dušan Laco. Ako dominanta obce by sa popri pôvodnej ľudovej architektúre mohla stať ďalším lákadlom pre turistov.

Bašta bola postavená v 16. storočí. V období tureckých nájazdov slúžila ako strážna veža. Jej obyvatelia si údajne dávali dymové znamenia s obyvateľmi Krupiny. Zvonička mala ešte donedávna aj vzácny, asi 200-ročný zvon. Ten ale ktosi v lete 2009 ukradol. Polícia páchateľa dodnes nevypátrala.

Prvá zmienka o Žibritove pochádza z roku 1266. Podľa povesti ju vraj založil veľmož Žibrit. V 15. storočí zažila nájazdy husitských vojsk. O 100 rokov neskôr ju zničili Turci. Obyvatelia sa v minulosti zaoberali predovšetkým výrobou drevného uhlia, neskôr poľnohospodárstvom, ovocinárstvom a okrajovo aj vinohradníctvom. Motív viniča dokonca dominuje erbu obce, ktorý vychádza z historickej pečate.

V dedine a blízkom okolí sa v 50. rokoch uplynulého storočia natáčali niektoré exteriéry prvého slovensko-maďarského koprodukčného filmu Dáždnik svätého Petra. Drevená plastika svätého Petra na žibritovskom námestí púta už niekoľko rokov pozornosť turistov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM