Jana Mlynarova Rôzne

Bašta, z ktorej ukradli zvon, má lákať turistov

Malú baštu v Žibritove v okrese Krupina, miestnymi obyvateľmi nazývanú aj zvonička, ktorá je pozostatkom bývalého zámku s kostolom, chce obec získať od katolíckej cirkvi do svojich rúk.

Následne sa chce pokúsiť o jej obnovu prostredníctvom štátnych či európskych fondov.
Pre malú obec so 78 obyvateľmi by bola bašta zo 16. storočia popri pôvodnej ľudovej architektúre ďalším lákadlom pre turistov. V obdobní tureckých nájazdov slúžila ako strážna veža. Jej obyvatelia si údajne dávali dymové znamenia s obyvateľmi Krupiny.
Podľa starostu obce Dušana Laca cirkev s prevodom za korunu súhlasí, musia len spísať zmluvu a prevod aj formálne uskutočniť.
Zvonička mala ešte donedávna aj vzácny, asi 200-ročný zvon. Ten ale ktosi v lete ukradol. Polícia páchateľa dodnes nevypátrala.
Prvá zmienka o Žibritove pochádza z roku 1266. Podľa povesti ju vraj založil veľmož Žibrit. V 15. storočí zažila nájazdy husitských vojsk. O 100 rokov neskôr ju zničili Turci.
Obyvatelia sa v minulosti zaoberali predovšetkým výrobou drevného uhlia, neskôr poľnohospodárstvom, ovocinárstvom a okrajovo aj vinohradníctvom. Motív viniča dokonca dominuje erbu obce, ktorý vychádza z historickej pečate.
V dedine a blízkom okolí sa v 50. rokoch uplynulého storočia natáčali niektoré exteriéry prvého slovensko-maďarského koprodukčného filmu Dáždnik svätého Petra. Drevená plastika Svätého Petra dnes dominuje malému žibritovskému námestiu.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM