Baculík Tomáš Kultúra

Blíži sa 7. ročník Očovskej folklórnej hrudy

Pred šiestimi rokmi pribudol v Podpoľaní ďalší významný folklórny festival. Dedičstvo zdedené po predkoch oživili v rázovitej Očovej. O dva týždne, 13. - 15. augusta, si Očovská folklórna hruda zapíše už svoju 7. kapitolu.

Už od svojich počiatkov si Očovská folklórna hruda vydobyla pevné miesto v nabitom kalendári ľudovoumeleckých festivalov na Slovensku. Nečudo, veď ľudová hudba, spev, tanec, ale i remeslá majú v tejto podpolianskej obci nielen bohaté tradície, ale aj šikovných a zanietených pokračovateľov a organizátorov.

Aj tentoraz čaká v Očovej na milovníkov ľudového umenia bohatý a pestrý program. Piatkový večer venujú pamiatke očovského rodáka Jána Gašpara Hriska, prvého cimbalistu Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK-u). Vyznanie pod názvom „Môj čierny brat…“ pripravil známy spevák ľudových piesní Milan Križo v spolupráci s Romanom Malatincom. V sobotu sa program začína o 15.30 hod. V prvom bloku „Keď stráne spievajú…“ sa predstavia ženské i mužské spevácke skupiny a muziky z Podpoľania i Horehronia. Po nich prídu na pódium chýrni očovskí rozkazovači. Večer sa začína predstavením cimbalistov – pokračovateľov umeleckého remesla Jána Gašpara Hriska a program zavŕši „Podpolianska paráda…“ v podaní domáceho súboru Očovan a folklórneho súboru Podpoľanec z Detvy. Nedeľné popoludnie bude patriť najmladším folkloristom a podujatie vyvrcholí slávnostným galaprogramom.

Počas celého podujatia sa môžeme pristaviť pri ľudových remeselníkoch, ktorí budú tradičné výrobky nielen ponúkať, ale aj priamo pred očami návštevníkov vyrábať. Kto bude chcieť, môže si vyskúšať svoje vlohy v škole tanca, alebo si zahrať na fujare, posedieť alebo si i zaspievať pri heligónke a chýbať nebude ani pravá ľudová zábava od soboty večera azda až do bieleho rána.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM