Stanislav Černák Rôzne

Blížia sa oslavy 770. výročia Zvolena: Prípravy prebiehajú už od vlaňajška. Načo všetko sa môžete tešiť?

Počas tohto kalendárneho roka oslavuje Mesto Zvolen 770. výročie udelenia kráľovských mestských výsad. Hlavné oslavy prebehnú už o mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa oslavy 770. výročia Zvolena: Prípravy prebiehajú už od vlaňajška. Načo všetko sa môžete tešiť?
Zdroj: TASR

Celý rok 2013 sa vo Zvolene nesie v znamení osláv 770. výročia udelenia mestských výsad kráľom Belom IV. Hlavné oslavy prebehnú od 31. mája do 2. júna.

„Myšlienka na veľké oslavy vznikla už vlani, pretože sa to všetko nedá urobiť počas jedného alebo dvoch mesiacov. Už počas minulého roka sme sa dohodli, že túto udalosť si treba pripomenúť dôstojným spôsobom,“ povedal zvolenský viceprimátor Juraj Družbacký.

O prípravy sa od januára intenzívne stará Odbor rozvoja mesta a kultúry pod vedením Juliany Ištókovej, ktorá spoločne so svojím tímom ľudí, externými spolupracovníkmi a rôznymi agentúrami zabezpečuje všetko potrebné, aby oslavy mali dôstojný priebeh.

Program osláv

„Oslavy budú prebiehať tri dni a budú nabité kultúrnymi a spoločenskými podujatiami. Na zvolenskom námestí vystúpia také kapely ako Olympic alebo Desmod. Takéto veľké hudobné mená sa nedajú vybaviť zo dňa na deň a preto prípravy prebiehajú už od minulého roka,“ pripomenul Družbacký. Okrem kapiel Olympic a Desmod vystúpi aj zvolenský rodák Milan Lasica a celé podujatie bude moderovať herec Michal Hudák. O podrobnom programe vás budeme ešte informovať. Všetko toto si budú môcť Zvolenčania pozrieť na troch scénach a zadarmo!

Gro osláv bude prebiehať v piatok a sobotu (31.mája a 1.júna). „Na oslavy sme pozvali aj naše partnerské mestá. Svoju účasť už prisľúbili všetci predstavitelia okrem Fínov z mesta Imatra,“ objasnil Juraj Družbacký. My ešte pripomíname, že medzi partnerské mestá Zvolena patria okrem miest patriacich do asociácie DOUZLAGE aj mestá Tötkömlos (Maďarsko), Prachatice (Česko), Rivne (Ukrajina) a Zwolen (Poľsko). „S týmito mestami úzko spolupracujeme, vymieňame si poznatky a názory,“ dodal Družbacký.

Propagačné predmety

Mesto dalo vyrobiť už aj propagačné materiály a predmety k týmto oslavám. „V podstate každá jedna kultúrna, spoločenská alebo športová akcia od začiatku tohto roka nesie logo osláv. Dali sme vyrobiť aj propagačné predmety, ktoré neboli finančne náročné. Sú to napríklad samolepky, magnetky alebo napríklad používame aj pečiatky s logom tohto výročia. Celý tento rok sa podmieňuje a je v znamení osláv 770. výročia udelenia kráľovských výsad mestu Zvolen,“ prezradil zvolenský viceprimátor.

Na záver dodal jeden z hlavných predstaviteľov nášho mesta, že Zvolen patrí medzi najstaršie kráľovské mesta na Slovensku. „A aj preto je dôležité, aby sa to pripomínalo každý rok a aby sa o tom hovorilo. Pre mňa osobne sú tohtoročné a nielen tohtoročné oslavy veľmi významné a dôležité.“

Z histórie

Počas pobytu Bela IV. vo Zvolene v roku 1238 mohol panovník tamojšej obce udeliť výsady a povýšiť ju medzi mestá. Zvolen sa tak zaradil k prvým sídlam mestského typu v Uhorsku. Pôvodné výsady sa však nezachovali, ale ich znenie poznáme v nezmenenej podobe z renovácie vydanej kráľom Belom IV., krátko po vpáde Tatárov. Výsady, ktoré boli počas vpádu Tatárov stratené, panovník obnovil a potvrdil 28. decembra 1243.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM