Marcel Mojžiš Rôzne

Boj proti ťažbe zlata pokračuje: Odborári vyjdú do ulíc

AKTUALIZOVANÉ! Detva zažije už v stredu ďalší protest. Odborári vyjdú do ulíc, aby takto bojovali proti zámeru ťažiť zlato metódou kyanidového lúhovania. Mesto tak čaká protestné zhromaždenie, ale aj pochod a to až pred sídlo spoločnosti EMED Slovaki

Presne päť mesiacov po prvom proteste s totožným cieľom, budú detvianski odborári z PPS Detva v uliciach opäť. Aktuálne protestné zhromaždenie sa v meste uskutoční už v túto stredu. Potvrdili to na tlačovej konferencii.

Zhromaždenie pred sídlom[/color][/si­ze]

Ako povedal šéf ZO OZ KOVO pri PPS Detva Stanislav Ľupták, zhromaždenie začne o 15:15 hod. na priestranstve pred Kultúrnym centrom Andreja Sládkoviča a bude pokračovať protestným pochodom po uliciach Štúrova, M. R. Štefánika a Partizánska, pred sídlo spoločnosti EMED Slovakia na Námestí SNP v starej Detve.

[blockquote]Tam sa uskutoční zhromaždenie zamestnancov PPS Detva a občanov miest a obci Podpoľania. //„Na mieste chceme doručiť stanovisko Výboru ZO OZ KOVO k technicko-ekonomickej štúdii a štúdii sociálnych dopadov ťažby zlatej rudy na región,“ //uviedol Ľupták.[/bloc­kquote] Prípadná ťažba bude mať podľa Ľuptáka negatívny dopad nielen na tamojšie životné prostredie, ale aj na prácu strojárov vo výrobných halách, ktoré sa nachádzajú len niekoľko desiatok metrov od ťažobnej lokality. EMED si však myslí niečo iné. Ťažba zlata podľa spoločnosti nepoškodí PPS, ani inú miestnu spoločnosť, ale naopak, vytvorí pracovné miesta a dá zákazky najmä lokálnym firmám.

„Na naše prekvapenie predstavitelia odborov z nepochopiteľných dôvodov usudzujú, že nový priemysel v Detve by znížil počet pracovných miest v regióne. EMED Slovakia jasne deklaruje, že tento projekt, ak bude pokračovať, nepoškodí PPS ani inú miestnu spoločnosť," píše sa v správe, ktorú firma zaslala. "Je to naša absolútna priorita a záväzok a veľmi radi by sme mali možnosť vysvetliť ako to uskutočníme, tak odborárom, ako aj všetkým zainteresovaným stranám,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Marián Urban.

Nesúhlas samospráv[/co­lor][/size]

Na tlačovej konferencii k problematike ťažby zlata v lokalite Biely vrch sa zúčastnili aj zástupcovia samospráv, občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato a zamestnávateľov pôsobiacich v Areáli PPS. Predstavitelia dotknutých miest a obcí vyjadrili obavy z možnej zmeny platných banských zákonov, tak, aby samosprávy a občania nemali žiadne, alebo len veľmi obmedzené možnosti zúčastňovať sa povoľovacích procesov. Všetky navyše zdôraznili, že s ťažbou zlata, ako aj s určením dobývacieho priestoru pre túto ťažbu nesúhlasia.

zvolen24.sk/tasr Foto: webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM