Stanislav Černák Rôzne

Boj s neplatičmi na cintorínoch: Vo Zvolene používajú kriedu, v Bystrici onálepkovali hroby!

Problémy s neplatičmi zrejme riešia všetci. Výnimkou nie je ani neplatenie za hrobové a urnové miesta na hlavnom zvolenskom cintoríne na Zlatom potoku.

Ilustračný obrázok k článku Boj s neplatičmi na cintorínoch: Vo Zvolene používajú kriedu, v Bystrici onálepkovali hroby!
Zdroj: TASR

Na cintoríne riešia problém s neplatením posielaním upomienok. „Podchytených máme všetkých neplatičov. Každému dlžníkovi sa posiela upomienka. V našej databáze je potom zapísané, že si prevzal upomienku,“ vysvetlila pre Zvolen 24 správkyňa hlavného cintorína Jana Vinkovičová.

Hrobové miesta neplatičov držia ešte niekoľko rokov

Pravdou však je, že nie každý si upomienku prevezme. „Ten, kto si ju neprevezme a poznáme ho, hrobové miesto mu držíme ešte 1 rok. Tomu, koho nepoznáme držíme miesto 3 roky a pokiaľ sa nevieme skontaktovať s dlžníkom a nepoznáme ani jeho adresu, čakáme pre istotu 5 rokov,“ doplnila Vinkovičová.

Nás však zaujímalo, čo sa potom stane s pozostatkami nebožtíka, keď jeho príbuzní nezaplatia ani po 5 rokoch. Zo zákona však môže byť hrob zrušený aj celkovo a to po uplynutí tlecej doby, ktorá je stanovená na 10 rokov. Správa cintorínu vás však musí nato upozorniť. „Hrob potom ponúkame na prenájom ďalšiemu nájomcovi. Záleží však na tom o aký hrob ide. Ak je to jednohrob a sú v ňom pochovaní dvaja ľudia, tak taký väčšinou už vôbec neponúkame, lebo prípadní noví záujemcovia oň nemajú záujem,“ objasnila správkyňa. Na záver ešte Vinkovičová dodala, že v poslednej dobe ponúkajú len hroby, kde je pochovaný jeden človek. Tam si nový nájomca môže spraviť novú hrobku.

S označovaním hrobov nálepkami nemajú dobré skúsenosti

V Banskej Bystrici riešia problém s neplatičmi inak. Nezaplatené hrobové miesta začali označovať nálepkami. „Aj vo Zvolene sme to praktizovali posledné dva roky, ale nemáme s tým dobré skúsenosti,“ nechala sa počuť správkyňa hlavného cintorína a pokračovala, „stalo sa nám, že sme mali dvoch neplatičov vedľa seba a vzadu bolo hrobové miesto platiča. Neplatiči jednoducho nálepku odlepili a dali ju na platičov hrob. Potom nastane problém s platiteľom, ktorý chcel vysvetlenie, že prečo sme mu urobili hanbu, keď všetko riadne platí.“

Momentálne pracovníci cintorína upozorňujú neplatičov okrem posielania upomienok aj inou formou. „Tiež chodíme po jednotlivých hroboch a kriedou preškrtávame tabuľky a napíšeme k tomu poznámku „nezaplatené“,“ prezradila Vinkovičová.

Zvedaví sme boli aj na najdlhší prípad neplatenia. „Nemáme nejakých historických neplatičov. Najstarší prípad som tu mala z roku 1978,“ dodala na záver správkyňa Vinkovičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM