Stanislav Černák Rôzne

Budúcnosť Zvolena: Školáci sa k nej môžu vyjadriť v ankete

Zvolenskí školáci majú možnosť v týchto dňoch vyjadriť v ankete svoje názory na to, čomu by mali dospelí venovať viac pozornosti. Výsledky ankety budú zapracované do strategického dokumentu „Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Zvolen na obdobie 2014 – 2020“, ktorý práve spracúva Mesto.

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť Zvolena: Školáci sa k nej môžu vyjadriť v ankete
Zdroj: TASR

„Dôvodom, prečo sa Združenie Slatinka v partnerstve s Mestom Zvolen rozhodlo osloviť niekoľko sto mladých ľudí vo veku 13 – 25 rokov je skutočnosť, že strategické dokumenty sú dôležitými podkladmi pre plánovanie investícií, financovanie stavieb a rozhodovanie o dôležitých otázkach vo všeobecnosti. Kým dospelí majú zo zákona možnosti, ako sa do ich tvorby zapojiť, pre deti a mladí ľudia sú tieto nástroje neprístupné,“ objasnila nám Martina Paulíková z Občianskeho združenia Slatinka a pokračovala, „a to napriek tomu, že v dospelosti budú znášať dôsledky dnešných rozhodnutí a ich názor by mal byť v tejto súvislosti vypočutý.“

Vzdelávacie stretnutia

Po ankete budú pre časť mladých ľudí pripravené vzdelávacie stretnutia o tom, ako funguje samospráva, aké rozhodnutia prijíma a prečo by sa mali ľudia zaujímať o jej rozhodovanie. Získajú tiež nové zručnosti v oblasti komunikácie, spolupráce či prezentácie pred publikom. Navštívia mestský úrad, zasadnutie mestského zastupiteľstva a tiež spracujú informačný materiál pre vrstovníkov o tom, ako funguje samospráva.

K dispozícii bude primátorove kreslo

„Prvé vzdelávacie stretnutia v rámci projektu „Kukátko do budúcnosti“ budú 22. – 24. mája 2013. Ako prví budú mať možnosť so sprievodcom prejsť úrad a neskôr diskutovať o potrebách mladých ľudí 22. mája mladí absolventi škôl, vysokoškoláci, ale aj širšia verejnosť,“ povedala Paulíková. Druhý deň bude určený pre stredoškolákov a nakoniec si v kresle primátora budú môcť posedieť aj žiaci zo základných škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM