Stanislav Černák Samospráva

Búrlivá diskusia na rokovaní zastupiteľstva: Hlavná téma - plaváreň!

Na predchádzajúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva požiadali poslanci primátora, aby zabezpečil do júnového rokovania prípravu a podmienky na vyhlásenie súťaže návrhov, ktorá určí optimálny spôsob zabezpečenia služieb plavárne. No nestalo sa tak, prečo?

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá diskusia na rokovaní zastupiteľstva: Hlavná téma - plaváreň!

Žiadosť poslancov znela takto: Žiadame primátora mesta zabezpečiť prípravu a podmienky na vyhlásenie súťaže návrhov, ktorá určí optimálny spôsob zabezpečenia služieb plavárne pre obyvateľov a návštevníkov mesta a tieto podmienky predloží na zasadnutí mestského zastupiteľstva do konca júna 2014.

V rozpore so zákonom?

Primátor Miroslav Kusein ju ale nepodpísal. „Nepodpísal som to kvôli tomu, že je to v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a je v rozpore s príslušnou smernicou európskej komisie,“ uviedol Kusein.

Samozrejme, že to spustilo vlnu nevôle medzi niektorými poslancami. „Nezdá sa mi to ako nezákonné. Uznesenie bolo dostatočne všeobecné. Problémom už je dátum, ktorý sme určili,“ reagoval poslanec Jaroslav Stehlík.

„Pýtam sa a vlastne, na ktorú plaváreň robíme súťaž návrhov? Na tú, ktorá stojí, alebo na novú, ktorá nie je?“ zaznelo z úst primátora. To nenechalo chladným poslanca Stehlíka, ktorý na hlavu mesta zaútočil týmito slovami, „Dávnejšie ste povedal zaujímavú vetu, ktorá pár poslancov dvíhala zo stoličiek. Vy odsúhlasujete, ja podpisujem…“

Primátor pochopiteľne zareagoval, „Áno, pamätám si tú vetu. Podpisujem však, keď je to v súlade so zákonom. Toto jednoducho nepodpíšem,“ povedal Kusein a pokračoval, „Dal som príkaz na hlavného architekta, aby pripravil súťaž návrhov na výstavbu novej plavárne na pozemkoch mesta, ktorá bude končiť elektronickou aukciou. Je to najtransparen­tnejší, najrýchlejší a najférovejší spôsob. To je môj názor a nikto mi ho nevezme.“

Balkovičová na strane Stehlíka

K názoru Jaroslava Stehlíka sa priklonila aj Lenka Balkovičová. „Ak zastupiteľstvo žiadalo zabezpečiť prípravu a podmienky na vyhlásenie súťaže návrhov, tak bolo vecou vedenia, aby pripravili taký návrh, aby bol v súlade so zákonom. Uznesenie ako také nemá nič spoločné so zákonom o verejnom obstarávaní, ani ho neobchádza ani ho neporušuje. Je to svojvoľné vykladanie si žiadosti poslancov. Ja to vnímam ako zbytočné vyvolávanie konfliktov a napätia. Nechceli sme nič iné, iba aby sa pripravila súťaž v zmysle zákona,“ povedala.

Šedo dal za pravdu primátorovi

Na stranu primátora Kuseina sa zas postavil poslanec Šedo. „To, čo je napísané, je veľmi všeobecné. Vôbec nevieme, kde bude plaváreň postavená, ako bude postavená. Jedna z alternatív je aj tá, postaviť novú na mieste, kde stojí v súčasnosti stará, lebo je to výborná poloha. Takýto všeobecný návrh je veľmi ťažko podpísateľný,“ vyjadril sa.

Za pravdu s možnosťou postavenia novej, na mieste starej dal Šedovi aj Miroslav Kusein. „Fakt je to výborná lokalita pre takúto aktivitu. A pokiaľ by bola na tomto mieste, tak by sme prispeli tomu, aby sme nevyľudňovalo námestie, lebo stále hovoríme o tom, že na námestí nie je život. Ak postavíme plaváreň mimo mesta, život na námestie týmto nepritiahneme,“ zakončil primátor Zvolena.

Tieto žabomyšie vojny však v konečnom dôsledku vôbec nemusia zaujímať občana. Najdôležitejšie je, že primátor Kusein dal príkaz na hlavného architekta mesta, aby pripravil súťaž návrhov na výstavbu novej plavárne na pozemkoch mesta, ktorá sa bude končiť elektronickou aukciou…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM