Marcel Mojžiš Kultúra

Bystrický rodák, čo dobyl Šanghaj: Pozrite si príbeh architekta Hudeca

Výstava, ktorú si netreba nechať ujsť. Množstvo ľudí z Banskej Bystrice a jej okolia len sotva tuší, aký veľký architekt sa v meste pod Urpínom pred vyše sto rokmi narodil. Banskobystrický rodák Ladislav Hudec sa stal však známy najmä za hranicami vlasti a svojimi kvalitami dobyl Šanghaj.

Rodák, na ktorého môžeme byť právom hrdí. Do tejto kategórie so stopercentnou istotou patrí aj architekt Ladislav Hudec, ktorý sa v roku 1893 narodil práve v Banskej Bystrici.

Základy staviteľstva získal u otca, kresliť ho učil Dominik Skutecký. Po tom, čo v Budapešti získal titul inžiniera a počas 1. svetovej vojny padol do zajatia, ušiel až do ďalekej Číny. Tam sa naplno rozbehol jeho veľký príbeh. Usadil sa v Šanghaji a postupne zrealizoval viaceré významné stavby. Dokonca jeho meno stojí aj za stavbou prvého šanghajského mrakodrapu. Bol to totiž Hudec, kto postavil známy dvadsaťdvapos­chodový Park Hotel. A práve na pôsobenie Ladislava Hudeca v Šanghaji sa zameriava výstava v budove banskobystrickej radnice.

Jej vernisáž, ktorá je venovaná 120 výročiu významného architekta, sa uskutoční v utorok o 17-tej hodine. Výstava vám sprostredkuje jedinečný príbeh Ladislava Hudeca v známom čínskom veľkomeste. Pre verejnosť bude prístupná až do 3. februára.

Foto: en.wikipedia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM