Monika Obrtalová Krimi

Bývalého pivovarníka súdia za neodvedené dane

V procese s bývalým konateľom Pivovaru Urpín BB, spol. s.r.o. Slovenská Ľupča Pavlom Č., ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania pokračujúcich trestných činov krátenia dane a poistného a z nezaplatenia dane, vypovedali dnes na Okresnom súde Banská

Pracovníčka daňového úradu uviedla, že spoločnosť mala voči daňovému úradu podlžnosti, dane neplatila včas ani napriek uloženým sankciám a preto na ňu úrad podal trestné oznámenie. Pavel Č. však tvrdí, že je nevinný a dane spoločnosť Pivovar Urpín BB, spol. s.r.o. platila. Správca dane ich však podľa neho použil na zaplatenie starých daní, ktoré mal Pavel Č. ešte ako fyzická osoba. Zákon podľa neho pritom neumožňuje, aby jeden subjekt platil dane za iný subjekt.

Aj bývalý finančný riaditeľ spomínanej spoločnosti Július G. dnes vypovedal, že podľa neho dane pivovar odvádzal podľa dohody s daňovým úradom. Boli však obdobia, keď nemal dostatok financií a uprednostňoval vyplácanie miezd zamestnancom a platby na nevyhnutnú prevádzku pivovaru pred odvádzaním daní. Výšku ich neskoršieho odvádzania a termíny si ale vždy dohodol s daňovým úradom.

Bývalý pivovarník Pavol Č. podľa obžaloby neodviedol v rokoch 1999 až 2003 príslušnému daňovému úradu daň z pridanej hodnoty, daň z piva, cestnú daň a zrážky zo mzdy v sume približne 3,15 milióna eur. Na účtoch a v pokladni pritom peniaze mal, ale použil ich na odmeny a na prevádzku pivovaru. Súdny znalec dnes v doplnenom kontrolnom znaleckom posudku výšku neodvedenej sumy spresnil na 2,74 milióna eur.

Doteraz v tejto kauze vypovedali viacerí svedkovia, ktorými boli aj bývalí zamestnanci spomínaného pivovaru a pracovníci príslušného daňového úradu. Ak súd právoplatne rozhodne o vine Pavla Č., bývalému pivovarníkovi hrozí nepodmienečný trest od päť do 12 rokov. Obžalovaný Pavol Č. a jeho obhajca dnes znovu uviedli, že aj kontrolný znalecký posudok týkajúci sa výšky nezaplatenej dane je neobjektívny. Napriek tomu, že ho znalec už po ich predchádzajúcich pripomienkach upravil a výšku nezaplatenej dane znížil. Požiadali preto o jeho ďalšie doplnenie a to na základe materiálov nachádzajúcich sa na daňovom úrade a nielen na základe materiálov z účtovníctva Pivovaru Urpín BB, spol. s.r.o. Slovenská Ľupča. Predsedníčka senátu preto hlavné pojednávanie odročila na neurčito.

Pivovar Urpín sa v roku 2003 dostal do konkurzu. Jeho dlhy vtedy dosiahli vyše 33,19 milióna eur. Na podnikateľa podal daňový úrad trestné oznámenie začiatkom roku 2004. Podľa neho výška nezaplatených daní dosiahla až viac ako 6,64 milióna eur. Prípad polícia preverovala takmer tri roky. Podľa nej sa konateľ pivovaru Urpín síce dopustil trestného činu, avšak celková suma neodvedených daní bola menej ako polovica zo spomínanej sumy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM