Marek Demeter Hokej

Čankyho zhrnutie sezóny HKM: Finále s Bystricou by bolo sviatkom slovenského hokeja

Hokejisti spod Pustého hradu ukončili sezónu prehratým play-off zápasom v Nitre. Skončili tak na 4. mieste Tipsport ligy. Generálny manažér HKM Zvolen Milan Čanky však sezónu hodnotí pozitívne.

Ilustračný obrázok k článku Čankyho zhrnutie sezóny HKM: Finále s Bystricou by bolo sviatkom slovenského hokeja
Zdroj: TASR

Zvolenčania sa napriek viacerým odchodom hráčov pred začiatkom sezóny 2015/2016 pozbierali a Milan Čanky skladal mužstvo s kormidelníkom Josefom Turekom viac-menej za pochodu. Niektorých hokejistov vybral český tréner, niekoľkých zase generálny manažér. „Médiá nám pred sezónou veľkú šancu nedávali. Spolu s Popradom nášmu mužstvu predpovedali najväčší prepad oproti predchádzajúcej sezóne a pasovali nás do bojov o ôsme až desiate miesto tabuľky. Takmer nikto nám neveril a dovolím si tvrdiť, že ani v samotnom klube neboli niektorí ľudia s nákupmi a doplnením mužstva spokojní a do slova a do písmena nám neverili,“ povedal na margo celej situácie Čanky.

Prekvapenia aj zlom

Hokejisti HKM Zvolen však prekvapili, hrali ofenzívny hokej a hráči dominovali v štatistikách. Podľa generálneho manažéra bola základom úspechu v základnej časti dobrá príprava a výhodou bolo, že tím sa skladal skôr z hráčov-bojovníkov ako veľkých mien. To umožnilo Zvolenu podávať relatívne stabilné výkony. Zlom ale prišiel v decembri. „Bryndziari“ potrebovali vystužiť defenzívu, no stretávali sa s dvomi prekážkami, ktorými boli financie a neochota hrať v slovenskej lige.

„Komunikoval som s hráčskymi agentmi na Slovensku, v Česku, zo svojho pôsobenia v Chorvátsku mám veľmi dobré kontakty aj v Záhrebe. Generálny manažér Medveščaku, pán Marko Belinič, mi ponúkol troch obrancov, ktorí by nám veľmi pomohli, bohužiaľ, prevzatie ich finančných záväzkov bolo v našich pomeroch úplne nereálne a tieto prestupy sa nedali zrealizovať. Ďalší zahraniční hráči, ktorí prichádzali do úvahy, zasa cúvli. Našu ponuku napríklad odmietol jeden kvalitný francúzsky bek, reprezentant, ktorý uprednostnil maďarské mužstvo pôsobiace v EBEL-ke. Nechceli sme do mužstva priviesť hráča za každú cenu, keďže sme mali jasné predstavy, aké typy hokejistov potrebujeme. Nepodarilo sa nám ich získať, a tak sme sa rozhodli pokračovať ďalej v sezóne s tými hráčmi, ktorí si účasť v play-off vybojovali,“ okomentoval prestupové ambície Zvolena Milan Čanky.

V prvom kole vyraďovacej časti Tipsport ligy si HKM zmeralo sily s Popradom. Séria dopadla 4:2 v prospech zvolenských hokejistov. Podľa generálneho manažéra HKM Zvolen boli Podtatranci dôstojným súperom, ale tím pod vedením Tureka si zaslúžil postúpiť.

Hokejový sviatok

Veľmi vyrovnanou fázou bolo semifinále s Nitrou, ktoré vyvrcholilo až siedmym zápasom a postup napokon patril im. „Keď sme už zašli tak ďaleko, všetci sme si priali hrať o Dzurillov pohár. Finále s Bystricou už za dlhý čas nemusí byť tak blízko. Keby sme postúpili, bol by to hokejový sviatok určite nielen pre tento región, ale pre celý slovenský hokej a fanúšikovia by si určite prišli na svoje. Bolo to doslova na dosah, od postupu nás delilo jedno víťazstvo,“ zhodnotil šancu na stredoslovenské finálové zápolenie Čanky.

Rozhodujúci okamih prišiel za stavu 3:2 pre Zvolen, keď sa semifinálová bitka presúvala pod Pustý hrad a domáci mohli rozhodnúť a spečatiť tak postup do finále proti Banskej Bystrici. Fanúšikovia a priaznivci zvolenského hokeja boli presvedčení o úspešnom zvládnutí ťažkého zápasu, ale opak bol pravdou.

„Semifinálovú sériu sme si prehrali doma v šiestom zápase, kde sme mali mečbal a nevyužili sme ho. Má to svoje objektívne príčiny. Nepochybne sa prejavil deficit obrancov, keď v priebehu play-off pre zranenia zo zostavy vypadli Bagin, Krejčí, Habšuda a Pokovič. Odišlo celé kvarteto zadákov zo základnej zostavy, čo sa odzrkadlilo hlavne v siedmom zápase. Navyše, málo našich hráčov malo nejaké skúsenosti s play-off, nie to ešte s postupom do finále, takže deficit skúseností tiež zahral svoju rolu,“ opísal kľúčový moment vedúci predstaviteľ HKM.

Milan Čanky ale sezónu napriek neúčasti Zvolena vo finále hodnotí kladne. „Čo sa týka sezóny, sme spokojní s dosiahnutím cieľa, ktorý sme si stanovili. Teda prešli sme cez štvrťfinále a posunuli sme sa v konečnom účtovaní z vlaňajšieho piateho miesta vyššie. Vždy nás ale bude mrzieť, že nám to finále s Banskou Bystricou ušlo o krôčik,“ dodal.

Čítajte tiež:

HLASUJTE: Povolili by ste bicykle na zvolenskej pešej zóne?

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Zvolen

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM