Jozef Sliacky Rôzne

Cena tepla závisí aj od rozšírenia dodávateľskej siete

V septembri došlo k zmene vo vedení Zvolenskej teplárenskej, a. s. Nový generálny riaditeľ Juraj Králik nám odpovedal na otázky, ktoré sa dotýkajú väčšiny Zvolenčanov.

Vieme, že ste prišli zo Žiliny, ale Zvolen nie je pre vás neznámy, keďže ste tu už pracovali. O akú prácu konkrétne išlo? V 90-tych rokoch minulého storočia som pracoval v oblasti rozvoja teplárenských spoločností – Martin, Zvolen, Žilina – v štátnom podniku Stredoslovenské elektrárne. Vo Zvolene som zabezpečoval niektoré dôležité stavby – nadvýšenie odkaliska, tepelnú prípojku pre vysokú školu drevársku, rozšírenie tepelnej siete na sídlisku Sekier, výstavbu kondenzačnej turbíny zo vzduchovou kondenzáciou, suchý odber popolčeka spod elektrostatických odlučovačov a pod.

Ako vás prijalo doterajšie vedenie zvolenskej teplárne? Aký kolektív ste tu našli? Máte na čom stavať, alebo je toho veľa, čo treba naprávať? Prostredie Zvolenskej teplárenskej, a.s., mi je taktiež známe z pohľadu bývalého manažmentu spoločnosti, pretože teplárenské spoločnosti mali spoločnú spoluprácu aj v nedávnej minulosti, hlavne pri tvorbe legislatívnych noriem v oblasti životného prostredia a v oblasti podpory pri kombinovanej výrobe tepla a elektrickej energie a výroby energie z obnoviteľných zdrojov(OZE). Práve týmto smerom sa v spoločnosti správne nastavilo smerovanie – výroba energie sa realizuj 30-percentným podielom práve z OZE-biomasy, tu je potrebné hľadať ďalšie riešenia k zvýšeniu tohto podielu a taktiež výroba elektrickej energie musí byť efektívnejšia, aby sa dosiahli maximálne výhody, vyplývajúce z takýchto výrob, čo sa priamo premieta do ceny tepla.

Zvolen je pomerne malý trhový priestor. Ako a akým smerom ho chcete rozšíriť? Rozširovanie sústavy CZT je naším prvoradým cieľom a zároveň nevyhnutnosťou pre dlhodobo udržateľnú konkurencieschop­nosť na trhu s teplom vo Zvolene. Rozširovaním sústavy CZT a postupným utlmovaním lokálnych zdrojov výroby tepla trvale prispievame k ochrane ovzdušia vo Zvolene a napomáhame k zlepšovaniu životného prostredia v okolitom regióne. Rozširovanie sústavy CZT a celkove trhu s teplom je úzko previazané na rozvoj mesta, výstavbu a aktivity investorov. Zvolenská teplárenská, a.s., je pripravená investovať do výstavby tepelných rozvodov pre lokality, v ktorých sa uvedené aktivity vykonávajú. V súčasnej dobe je to predovšetkým prepojenie sústavy CZT s tepelnou sieťou Výhrevne Podborová a predĺženie sústavy CZT do lokality sídliska Západ, Čierne zeme.

Zvýšili sa ceny vstupných nákladov. Ako sa to odrazí na cene tepla v najbližšom období? Budete hľadať, alebo ste už našli spôsob, ako redukovať vlastné náklady? Cena základného vstupu t.j. hnedého uhlia vzrástla asi o 4 až 5%, na tento nárast zároveň pôsobí aj neustále sa posilňujúci kurz českej koruny, keďže dovoz sa realizuje z Českej republiky. Cena tepla, ako som uviedol už aj v iných médiách porastie maximálne do úrovne 2,9%,toto je však limitná hranica. Pokiaľ sa podarí rozšíriť trh s teplom už v budúcom roku do oblasti Podborovej vo výške cca 30 tis. GJ, nárast priemernej ceny tepla bude menší. Tu chcem podotknúť, že tento spoločný záujem Zvolenskej teplárenskej a MPBH Zvolen významne podporuje aj pán primátor mesta. Znovu možno konštatovať, že cesta k stabilizácii ceny tepla vedie aj cez rozširovanie trhu s teplom.

Kolujú správy o chystanej privatizácii zvolenskej teplárne. Máte nejaké informácie o tom, že by sa vývoj uberal týmto smerom? Zvolenská teplárenská, a.s., je vo vlastníctve Fondu národného majetku SR, ako jediného akcionára. O privatizácii spoločnosti nemám žiadne informácie. Mojím hlavným poslaním a úlohou, za ktorú zodpovedám pred akcionárom, je stabilizácia spoločnosti, čo v praxi znamená udržať a rozvíjať technický spoľahlivý stav výroby tepla a el. energie a distribúcie tepla s cieľom udržateľnej a konkurencieschopnej ceny tepla vo Zvolene, ako som uviedolvyššie. Záverom chcem ubezpečiť všetkých zákazníkov, že naša spoločnosť je pripravená v nastávajúcej vykurovacej sezóne plniť všetky zmluvné záväzky tak, aby dodávka tepla bola uskutočnená spoľahlivo bez prerušení v plnej kvalite a výške.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM