Jana Mlynarova Rôzne

Choré päťstoročné duby na cintoríne ničia hroby

Na spoločnom cintoríne obcí Dobroč a Mýtna v okrese Lučenec ničí hroby a ohrozuje ľudí 110 takmer 500-ročných dubov. Historické stromy sú choré, padajú z nich konáre či lístie, a preto muselo byť už niekoľko z nich spílených.

„Pre záchranu starých dubov robíme všetko, čo sa len dá. Poskytujeme im ozdravné rezy, niektorým sa napriek tomu nedalo pomôcť. Ich vypílenie stojí obec nemalé finančné prostriedky,“ ozrejmil starosta Dobroče Ján Krnáč. V týchto dňoch musela dať dedina vyrúbať jeden dub a z dvoch odstránila niekoľko vyschnutých konárov. Práce stáli okolo 760 eur (23.000 Sk). Nie všetky choré stromy sa však dajú vypíliť. Pri ich odstraňovaní by sa totiž mohli značne poškodiť hroby.
Niektorí občania Dobroče s vypílením stromov súhlasia, no nájdu sa aj takí, ktorým je historických dubov ľúto. „Je správne, že staré, choré stromy obec likviduje. Poškodzujú náhrobné kamene. Každý má iný názor. Niekomu sa to páči, inému nie,“ povedal Dobročan Pavel Rutkay.
Podľa ďalšieho občana dediny Jána Bystrianskeho je aj pri hrobe jeho manželky chorý dub. Listy a konáre stále padajú na jej pomník. Preto si myslí, že by mala dať obec vyrúbať takmer všetky stromy. „Nech sa nechajú len tri, aby ostala pamiatka, že tu niekedy stálo veľké množstvo historických dubov,“ dodal.
Duby sa nachádzajú aj v okolí vzácneho evanjelického kostola z prelomu 13. a 14. storočia, ktorý patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Môže sa stať, že ak sa stromy okolo neho včas nespília, poškodia aj múry kostola.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM