Stanislav Černák Správy

Chrípka ešte stále vyčíňa: Objavili sa ďalšie 4 nové prípady SARI

V desiatom kalendárnom týždni tohto roku je o štvrtinu viac respiračných ochorení a takmer o tretinu viac chorých na chrípku, ako vlani v takomto istom čase v našom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka ešte stále vyčíňa: Objavili sa ďalšie 4 nové prípady SARI
Zdroj: TASR

Momentálne sa vyskytuje vyšší počet ťažkých akútnych respiračných ochorení SARI. V tomto týždni sú to štyri prípady, u ktorých zatiaľ nebol potvrdený vírus pandemickej chrípky A (H1N1). „U 71– ročného muža z Kremnice, navyše s rizikovými ochoreniami pečene a onkologickým ochorením potvrdili virologické vyšetrenia chrípku typu B. U 66 – ročnej ženy z Hodruše – Hámrov zatiaľ nepotvrdili žiadny vírus chrípky, no má suchý kašeľ, teplotu nad 38 stupňov Celzia, čo lekári diagnostikovali ako bližšie neurčený zápal pľúc, povedala hovorkyňa regionálneho úradu zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Tolnayová tiež prezradila, že „u dvoch pacientov, 66 – ročnej ženy zo Starej Kremničky a 62 – ročného muža z Novej Bane, obaja s rizikovými chorobami kardiovaskulárneho systému, zatiaľ nie sú známe výsledky virologických vyšetrení. V kalendárnom týždni nebola v Banskobystrickom kraji pre zvýšený výskyt ARO, či CHPO prerušená prevádzka v žiadnom predškolskom, ani školskom zariadení.“

V kraji až osem tisíc ochorení

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici evidujú v absolútnych číslach v hodnotenom týždni takmer osem tisíc prípadov ARO, čo je chorobnosť 1930 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Z toho je chrípke podobných 1032 ochorení.

Počet chorých na ARO v číslach

Najvyšší počet chorých je v okrese Lučenec (1179), Rimavská Sobota (1034) a Banská Bystrica (936), chorí ľudia sú, ale aj v okresoch Žarnovica, Brezno a Veľký Krtíš. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Banská Bystrica, Poltár a Banská Štiavnica. Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávajú epidemiológovia podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Márie Avdičovej prísnu epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom chrípky typu A(H1N1).

Najčastejšie ochorenia

Najčastejšie sú zápalové ochorenia horných ciest dýchacích. Chrípkové ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín (125 prípadov), v 46 prípadoch zápalmi stredného ucha a až v 1988 prípadoch zápalom pľúc. Ochorenia na ARO však tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu detí základných škôl. Pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi stredoškolákmi. Najnižšia chorobnosť jej v tomto týždni medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom, teda ľuďmi od 20 do 59 rokov.

Foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM