Jakub Forgács Rôzne

Chrípka je konečne na ústupe: Rovnako sú na tom aj respiračné ochorenia

Na základe analýz z hlásení 58 percent lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva úbytok počtu chorých na chrípku a respiračné ochorenia.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka je konečne na ústupe: Rovnako sú na tom aj respiračné ochorenia

Chorých ubúda

RÚVZ zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj. „Zaznamenal 4 702 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO). To je chorobnosť 1 290 osôb na 100 000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) sa vyskytli v 356 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 98 osôb na 100 000 obyva­teľov,“ informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Z 13 okresov Banskobystrického kraja evidujú odborníci v deviatich iba sporadický výskyt ARO aj CHPO, v ostatných zhodnotili situáciu vo vývoji chorobnosti bez aktivity. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, nasledujú Rimavská Sobota, Revúca, Žiar nad Hronom a Žarnovica. CHPO najviac postihli pacientov v okrese Revúca, nasledujú Lučenec a Banská Bystrica.

Najvyššia chorobnosť je medzi deťmi

Z hľadiska veku ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu starších detí (1 577 chorých), v skupine najmladších detí do päť rokov je 1 054 chorých, nižší je počet chorých žiakov základných škôl a ekonomicky činného obyvateľstva od 20 do 59 rokov. V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom lepšie seniori.

„Tento týždeň dohlásila nemocnica v Brezne jeden prípad úmrtia na ťažké akútne respiračné ochorenie (SARI) z uplynulého týždňa. Ide o 80-ročného muža z Brezna,“ dodala hovorkyňa. Epidemiológovia podľa jej slov konštatujú, že výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní klesol o 14 percent a CHPO je nižší takmer o 40 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší, v prípade ARO o 15,7 percenta a v prípade CHPO až o tretinu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM