Stanislav Černák Rôzne

Chrípka neustupuje: Výskyt chorých vzrástol v našom kraji o vyše 25 percent

Chrípka stále nie a nie ustúpiť. Oproti minulému týždňu výskyt akútnych respiračných ochorení sa nezmenil, stúpol však počet chorých na chrípku.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka neustupuje: Výskyt chorých vzrástol v našom kraji o vyše 25 percent
Zdroj: TASR

„Napriek tomu, že 20. kalendárny týždeň je posledný, v ktorom sa oficiálne vydáva štatistika vývoja chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), pretože v podstate končí chrípková sezóna, dnešné čísla o vývoji chorobnosti tomu nenasvedčujú,“ povedala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Chorých na chrípku je viac

Doterajší pokles týchto ochorení vystriedal na základe hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji vzostup najmä ochorení na chrípku. „V sledovanom týždni výskyt ARO v porovnaní s uplynulým ostal na rovnakej úrovni, výskyt CHPO vzrástol o viac ako 25 percent,“ priblížila Tolnayová.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva kraja v prípade ARO nižší o 17 percent a v prípade CHPO až o polovicu. V 20. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, v absolútnych číslach 3376 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1113 osôb na 100 000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 198 prípadoch, čo je chorobnosť 60 osôb na 100 000 obyvateľov.

Najviac chorých je v okrese Lučenec

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári 522 prípadov. Nasledujú okresy Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. CHPO najviac postihli pacientov v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Poltár a Banská Štiavnica. Z 2,9 na 3,2 percenta vrástol v porovnaní s 19. kalendárnym týždňom aj počet komplikácií. Najviac (5,1 percenta) sa ich vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva, 4,6 percenta ich bolo v skupine žiakov základných škôl. Najlepšie sú na tom adolescenti a seniori.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM