Stanislav Černák Rôzne

Chrípka stále neustupuje: Vyžiadala si ďalšiu obeť!

V našom kraji sú stále tisícky chorých ľudí. Chrípka si dokonca vyžiadala už aj svoju obeť. Na ťažké akútne respiračné ochorenie (SARI) zomrel jeden pacient.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka stále neustupuje: Vyžiadala si ďalšiu obeť!
Zdroj: TASR

Ťažkému akútnemu respiračnému ochoreniu podľahol 87– ročný muž z okresu Banská Bystrica, ktorého hospitalizovali v Rooseveltovej nemocnici na dlhšie trvajúce teploty, kašeľ a sťažené dýchanie. „Navyše trpel kardiovaskulárnym ochorením, vysokým tlakom a cukrovkou. Nebol očkovaný proti chrípke. Chorobe podľahol v pondelok, pričom z laboratórneho vyšetrenia bola dokázaná chrípka typu B,“ informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici (RÚVZ).

„Okrem tejto tragickej udalosti je kvôli chrípke prerušená prevádzka v jednom predškolskom zariadení v okrese Detva a v Centre špeciálneho pedagogického poradenstva v okrese Lučenec,“ povedala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Tisícky chorých

V jedenástom kalendárnom týždni tohto roka hlásili lekári 7258 akútnych respiračných ochorení (ARO). Z toho je chrípke podobných 965 ochorení (CHPO). V medzitýždňovom porovnaní je výskyt ARO nižší o 0,3 percenta a výskyt CHPO je takmer rovnaký. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt ARO vyšší o 14 percent a výskyt CHPO o 11,5 percenta.

Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v jedenástom kalendárnom týždni najvyšší v okrese Lučenec (909), Rimavská Sobota (830), Revúca (808), Veľký Krtíš (770) a Banská Bystrica (936). Vysoký je, ale aj počet chorých v okresoch Zvolen, Žiar nad Hronom a Poltár. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Revúca, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Žarnovica, Zvolen a Lučenec.

„Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávame prísnu bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom SARI a chrípky typu A (H1N1),“ povedala vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.

Upozornenie

Vzhľadom k vývoju počasia epidemiológovia opätovne upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest aj celý organizmus. „Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa samotná chrípka často podceňuje. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Preto odporúčame venovať zvýšenú pozornosť hygiene, strave i dostatočnému pohybu,“ povedala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM