Jakub Forgács Rôzne

Chrípka stále straší: Chorých je o 20 % viac a ďalší prípad SARI!

Hoci v posledných dňoch poklesol počet akútnych respiračných ochorení, chrípka zaznamenala nárast. Taká je aktuálna situácia podľa lekárov v Banskobystrickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka stále straší: Chorých je o 20 % viac a ďalší prípad SARI!
Zdroj: TASR

Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, evidoval 5 091 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo predstavuje chorobnosť 1 498 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

Objavil sa aj prípad SARI

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 551 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 162 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Epidemiológovia konštatujú, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO takmer identický a v prípade CHPO je nižší o 2,9 percent.

Lekári v tomto regióne evidovali aj jeden prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Ide o 80-ročného muža z okresu Brezno, ktorého prijali do tamojšej nemocnice s vysokými teplotami, bolesťami hlavy a sťaženým dýchaním. Pacient je liečený na viaceré chronické ochorenia, okrem iných na arteriálnu hypertenziu, chronické ochorenie pľúc, štítnu žľazu a iné. Napriek týmto závažným ochoreniam nebol očkovaný proti chrípke. Laboratórne výsledky dokázali chrípku typu B.

Naše mesto neeviduje veľa chorých

Kvôli zvýšenej chorobnosti bolo prerušené vyučovanie v materskej i základnej škole v Senohrade v okrese Krupina, v materských a základných školách v Lučenci a Poltári a základnej škole v Lutile v okrese Žiar nad Hronom.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 860 prípadov, Rimavská Sobota 681, Brezno 506 a Žiar nad Hronom 492 prípadov. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli obyvateľov okresov Brezno, Lučenec, Revúca a Banská Štiavnica.

Ochorenia podľa veku a komplikácie

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva od 20 do 59 rokov (1 530 prípadov ARO a 181 prípadov chrípky), a žiakov základných škôl vo veku od 6 do 14 rokov (1 204 prípadov ARO a 111 prípadov CHPO). V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom najlepšie dôchodcovia.

V porovnaní s minulým kalendárnym týždňom sa mierne zvýšil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (76 prípadov), zápalmi stredného ucha (54) a v 37 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií (6 percent), sa vyskytlo medzi dôchodcami a vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva a medzi dôchodcami (4,5 percenta). Okolo dvoch percent bol výskyt komplikácií z uvedených ochorení vo všetkých vekových skupinách detí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM