Jakub Forgács Správy

Chrípka udrela v plnej sile. Počet chorých v kraji stúpol až trojnásobne

V Banskobystrickom kraji pribudlo chorých aj komplikácií. V ktorých okresoch je najvyššia chorobnosť?

Ilustračný obrázok k článku Chrípka udrela v plnej sile. Počet chorých v kraji stúpol až trojnásobne
Zdroj: TASR

Celkom zaujímavú sínusoidu s poklesmi a vzostupmi má od začiatku tejto zimy výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ale aj chrípky (CHPO). „Kým v ostatných týždňoch zaznamenávali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica len mierne výkyvy ARO i CHPO, druhý týždeň roku 2018 na základe analýzy hlásení 59 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja musia konštatovať, že tieto ochorenia, hlavne však chrípka, udreli v plnej sile,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Trojnásobný počet chorých

„V medzitýždňovom porovnaní sa zvýšil výskyt ARO takmer o tretinu, no počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia je vyšší až trojnásobne. Epidemiológovia však nezaznamenali v tomto regióne zatiaľ ani jeden prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ani na chrípku AH1N1,“ pokračovala hovorkyňa.

„RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v 2. kalendárnom týždni 5 779 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1 650 prípadov na 100-tisíc obyvateľov kraja, a 492 prípadov chorých na chrípku,“ povedala so slovami, že chorobnosť v prípade chrípky je vyše 140 prípadov na 100-tisíc obyvateľov tohto regiónu.

Pribudlo aj komplikácií

„Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji tentoraz hlásia okresy Zvolen (795), Lučenec (782), Revúca (632) a Rimavská Sobota (606). Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Lučenec, Krupina a Žarnovica. Zvýšenie počtu chorých na ARO aj CHPO epidemiológovia očakávali a je v januári takmer bežné,“ spomenula Tolnayová.

V porovnaní s uplynulým týždňom mierne stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení približne na rovnakej úrovni. „Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (64 prípadov), v 53 prípadoch zápalom pľúc a v 18 prípadoch zápalmi stredného ucha,“ dodala hovorkyňa s tým, že ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, nasledujú s dva a pol krát nižším počtom chorých seniori a deti základných škôl. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM