Jakub Forgács Rôzne

Chrípka v našom kraji vystrája naplno: Počet chorých stúpol až 14-násobne!

Chrípka v Banskobystrickom kraji poriadne nabrala na sile. Po návrate žiakov do škôl sa počet chorých rapídne zvýšil!

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v našom kraji vystrája naplno: Počet chorých stúpol až 14-násobne!
Zdroj: TASR

„Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v 2. kalendárnom týždni nového roku 2015 v porovnaní s uplynulým týždňom 91-percentný nárast výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) a až 14-násobne vyšší nárast chrípkových a chrípke podobných ochorení (CHPO),“ informovala hovorokyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Predpoklady sa naplnili

Podľa Tolanyovej sa tým potvrdili predpoklady epidemiológov, že akonáhle nastúpia do škôl žiaci a vrátia sa zo sviatočných dovoleniek pracujúci občania, výskyt ochorení bude stúpať. „Tentoraz údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 46 percent lekárov prvého kontaktu pre deti a dorast a 44 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne,“ pokračovala hovorkyňa, ktorá doplnila, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má výskyt týchto ochorení klesajúci trend – výskyt ARO je nižší o 14 percent a chrípkových ochorení je nižší o 26 percent.

„V 2. kalendárnom týždni tohto roka evidoval banskobystrický RÚVZ 3 381 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 1 150 ľudí na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla Tolnayová so slovami, že chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 179 prípadoch, čo je chorobnosť 61 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Stúpol počet komplikácií

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa hovorkyne v okrese Veľký Krtíš, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 114 prípadov. „Tesne za ním nasleduje okres Banská Bystrica (413) a Žiar nad Hronom s počtom chorých 406. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Veľký Krtíš, Revúca a Banská Bystrica. Z hľadiska veku ochorenia na ARO, ale aj na chrípku a jej podobné ochorenia v najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, dôchodcov a žiakov základných škôl,“ uviedla Tolnayová s tým, že najnižší výskyt týchto ochorení je medzi tínedžermi.

Ako pokračovala, v porovnaní s 1. kalendárnym týždňom 2015 sa zvýšil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. „Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (34 prípadov), zápalmi stredného ucha (22) a v 55 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – až osem percent, sa vyskytlo opäť vo vekovej skupine dôchodcov nad 60 rokov, tri percentá komplikácií je medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM