Jozef Sliacky Kultúra

Čo je nové na Pustom hrade?

O najnovších výsledkoch archeologického bádania na zvolenskom Pustom hrade bude vo štvrtok popoludní hovoriť v krajskej knižnici vedúci výskumu Ján Beljak z Archeologického ústavu SAV vo Zvolene.

Zaujíma vás odkrývanie tajomstiev starého Zvolenského – Pustého – hradu? Ak áno, potom by ste si mali nájsť čas vo štvrtok popoludní a navštíviť Krajskú knižnicu Ľ. Štúra, kde o najnovších výsledkoch archeologického bádania bude hovoriť vedúci výskumu Ján Beljak z Archeologického ústavu SAV vo Zvolene.

Systematický archeologický výskum na Pustom hrade sa začal takmer pred dvoma desaťročiami a spája s s menom Václava Hanuliaka. Vašek nás, žiaľ, pred rokom a pol navždy opustil a žezlo pomyselného kastelána Starého Zvolena prenechal svojmu žiakovi Jánovi Beljakovi, pracovníkovi Archeologického ústavu SAV vo Zvolene.

Hoci výskum na hornom hrade nie je ukončený a je tam ešte dosť práce aj pre ďalšie archeologické generácie, Jána Beljaka lákal najmä dolný hrad, na ktorý v posledných dvoch sezónach s podporou mesta Zvolen sústredil svoju bádateľskú pozornosť.

Ukázalo sa, že to bolo rozumné rozhodnutie. Doteraz akoby obchádzaná dolná časť hradného komplexu skrýva takisto mnohé tajomstvá, ktoré Ján Beljak so svojimi spolupracovníkmi, ktorí v letných mesiacoch prichádzajú najmä v podobe nadšených študentov histórie a archeológie, postupne dostáva na svetlo sveta spod stáročných nánosov.

Pozoruhodné je najmä odkrytie paláca, ktorý mohol slúžiť ako domov uhorských panovníkov počas ich návštev Zvolenského hradu, bez ohľadu na to, či išlo o vskutku kráľovské, pracovné návštevy, alebo iba o radovánky spočívajúce najmä v love divej zveri, na ktorú bolo okolie Zvolena – Zvolenský les – neobyčajne bohaté.

To je náš laický pohľad na postupne odkrývané ruiny starého Zvolenského hradu, ktorého význam sa postupne dostáva do povedomia všetkých Zvolenčanov a vnáša do ich mysle patričnú hrdosť. Dnes už Pustý hrad vôbec nemožno považovať za pustý, najmä v lete a počas dní víkendových je na ňom naozaj rušno, keď sa na hradný vrch vyberú v stopách histórie mnohí Zvolenčania, ale aj turistickí návštevníci Zvolena. A všetkým určite dobre padne, keď sa dozvedia čo najviac hodnoverných informácií o dejinách tohto fliačiku zeme, o tom, aké pomery tu vládli v čase jeho najväčšej slávy v 12. – 15. storočí, kto a ako tu žil.

O tom všetkom vo svetle najnovších objavov bude hovoriť vo štvrtok v študovni Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene ten najpovolanejší, vedúci archeologického výskumu na Pustom hrade Ján Beljak. Prednáška, ktorú pripravila knižnica v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom a Miestnym odborom Matice slovenskej, sa začína o 16.30 hodine.

Na snímke Jozefa Sliackeho najzachovalejšia časť dolného hradu, na ktorý sa sústredila pozornosť archeológov v uplynulých dvoch sezónach.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM