Stanislav Černák Rôzne

Čože je to päťdesiatka... Turistický klub v Detve oslávi významné jubileum

Klub slovenských turistov v Detve si počas tohto roka pripomína významné jubileum. Pri tejto príležitosti chystá týždeň turistických aktivít.

Ilustračný obrázok k článku Čože je to päťdesiatka... Turistický klub v Detve oslávi významné jubileum
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok si Klub slovenských turistov pripomína 50. výročie pôsobenia v Detve. Pri príležitosti jubilea pripravujú týždeň turistických aktivít, ktoré vyvrcholia výstupom na Kalamárku, na ktorý pozývajú priateľov a verejnosť. Výstup sa uskutoční v nedeľu 29. júna.

Načo sa môžete tešiť?

Počas týždňa od 23. júna Klub slovenských turistov v Detve pripravuje v spolupráci so základnými školami v Detve turistické podujatia pre žiakov na Podpoľaní a v nedeľu 29. júna vyvrcholia turistické aktivity výstupom na Kalamárku s pozvánkou pre verejnosť Detvy.

„Klub slovenských turistov v Detve má stálych 66 členov. Súčasným predsedom je Juraj Kalamár. Klub v Detve sa stretáva podľa plánu akcií na rok 2014 raz za mesiac na náročnejších turistických podujatiach po celom Slovensku. Menšie trasy však jeho členovia absolvujú aj s týždennou frekvenciou,“ povedal Jozef Gažo z detvianskej radnice.

Z bohatej histórie

Prvé záznamy z kroniky turistického klubu sú z 4. apríla 1964 na Odbornom učilišti pri PPS Detva, od tohto dátumu začal písať svoju históriu ako organizovaný turistický klub.

Ako nás informoval Jozef Gažo, turistika v Detve bola aj pred týmto dátumom, ale organizovaná bola spolu s lyžiarskym a cyklistickým oddielom pri telovýchovnej jednote PPS Detva. V roku 1964 organizovaná turistika zapustila svoje korene na Odbornom učilišti s prvým klubovým predsedom Vladimírom Štrbom. Vychovávateľ Štrba prišiel v tých rokoch na detvianske učilište z Kláštora pod Znievom a založil tu tri oddiely turistov z radov žiakov. Práve tie sa stali základom turistického klubu a turistiky v Detve. V roku 1969 bolo v Detve organizovaných takmer 170 členov z toho 140 vo veku do 18 rokov.

„Klub prechádzal viacerými zmenami, v období 80. rokov hrozil turistickému klubu zánik, mal len do 30 členov. Vďaka iniciatívam pána Štrbu však klub preklenul aj toto obdobie,“ povedal Gažo. Vladimír Štrba bol jeho predsedom s malými prestávkami približne 40 rokov.

V posledných 15 rokoch došlo k zmene vekovej štruktúry členskej základne, dnes je turistický klub zameraný viac na strednú a staršiu generáciu. Celá päťdesiatročná história je zachytená v deviatich kronikách, ktoré sú uložené v Podpolianskom múzeu v Detve. Z týchto materiálov klub čerpal motiváciu, pri príprave týždňa turistických aktivít, ktorých súčasťou bude slávnostným programom v Dome kultúry Andreja Sládkoviča v piatok 27. júna 2014.

„Projekt jubilejného týždňa turistických aktivít je spolufinancovaný z rozpočtu Mesta Detva,“ dodal Gažo.

Foto: archív klubu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM