Stanislav Černák Správy

Ďalší náročný rok Osiva Zvolen: Medziročnú stratu znížili, no stále je obrovská

Najväčší slovenský výrobca a predajca osív a sadív, spoločnosť Osivo Zvolen, zverejnil ročnú správu. Aj v roku 2013 zaznamenala spoločnosť stratu, no nie takú vysokú ako rok predtým...

Ilustračný obrázok k článku Ďalší náročný rok Osiva Zvolen: Medziročnú stratu znížili, no stále je obrovská
Zdroj: TASR

Stratu 546 167 eur zaznamenal vlani najväčší slovenský výrobca a predajca osív a sadív, spoločnosť Osivo Zvolen. Rok predtým firma zaevidovala záporné hospodárenie vo výške 1,60 milióna eur. Ako sa píše v ročnej správe, ktorú zverejnili na internetovej stránke, spoločnosť zaznamenala vlani celkové výnosy 15,53 milióna eur. Z toho tržby z predaja tvorili 15,51 milióna eur. V roku 2012 dosiahli výnosy 19,10 milióna eur pri tržbách 18,62 milióna eur.

Náročný rok

Uplynulý rok bol pre spoločnosť náročný, nakoľko sa už finančne plne realizovali straty z krízového roku 2009 a pokles realizačných zmien agrokomodít spôsobil zníženie záujmu o osivá a následný pokles v predaji osív a v tržbách, píše sa v sprievodnej správe k hospodárskym výsledkom.

Spoločnosť predpokladá v tomto a nasledujúcich rokoch zlepšenie predaja a následné zvýšenie tržieb, čo bude mať vplyv aj na dosiahnutie kladného hospodárskeho výsledku. Zisk na rok 2014 je plánovaný vo výške 256 395 eur.

Firma v uplynulých rokoch investovala značné zdroje do modernizácie sladovne v Leviciach, kde plánuje zastabilizovanie výroby sladu na 15 000 ton ročne.

Zamestnávajú 126 ľudí

Právny predchodca Osiva Zvolen bol založený v roku 1952. Podnik prešiel rôznymi vývojovými štádiami, zmenami názvu, ale podstata podnikania bola vždy zachovaná.

V 80. rokoch uplynulého storočia sa od podniku oddelilo šľachtenie drevín, kvetín a zeleniny. Podnik zostal špecializovaný na šľachtenie a semenárstvo poľných plodín. Neskoršie došlo aj k oddeleniu šľachtenia. Posledná zmena nastala v roku 1992, kedy sa štátny podnik zmenil na základe privatizačného projektu na akciovú spoločnosť. V súčasnosti dosahuje základné imanie firmy 2,68 milióna eur. Na záver ešte dodáme, že spoločnosť zamestnáva 126 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM