Martin Károly Rôzne

Ďalšie kamery budú monitorovať autobusové nástupištia

Zvolen 19. augusta - Ďalšie tri statické bezpečnostné kamery pribudnú už o niekoľko týždňov vo Zvolene. Dodávateľská firma by ich mala osadiť na autobusovej stanici tak, aby mohli monitorovať pohyb na jednotlivých nástupištiach.

Na stanici SAD už tri kamery máme. Tie však zaznamenávajú len dianie v interiéri čakárne a pri vstupe do nej,“ povedal TASR náčelník Mestskej polície vo Zvolene Jozef Szekan.

V uplynulých rokoch však polícia zaevidovala zvýšený počet priestupkov najmä na nie príliš osvetlených nástupištiach. Výjazdy sú najmä k rôznym výtržnostiam, cestujúci sa napríklad často sťažujú na prítomnosť bezdomovcov a boli zaznamenané aj snahy okrádať ich.

Mesto sa na Ministerstve vnútra SR uchádzalo o podporu 44.000 eur na viacero kamier, ktoré chceli umiestniť nielen na stanicu SAD, ale napríklad aj k židovskému cintorínu a k Technickej univerzite. Dostali však iba 9000 eur. A tie postačujú len na nákup a inštaláciu menšieho počtu kamier.

Podľa Szekana mesto v budúcnosti nebude potrebovať len nové kamery, ale musí rozmýšľať aj nad výmenou celého zberného systému, ktorý je umiestnený na mestskej polícii. „Ak budeme chcieť systém rozširovať, musíme zlepšiť a zvýšiť aj kapacitu uchovávania dát,“ pripomenul.

Mesto má doteraz s monitorovacím systémom len dobré skúsenosti. Napríklad v roku 2008 zistili prostredníctvom kamier 688 priestupkov, o rok neskôr ich zaznamenali až 992. Išlo predovšetkým o priestupky v doprave a pri porušovanie verejného poriadku. Pre nedostatok finančných prostriedkov však od roku 2009 kamerový systém nerozširovali.

Bezpečnostné kamery začali vo Zvolene budovať v roku 2003. Pomohla prvotná dotácia od štátu a tiež vlastné prostriedky. Kamery (je ich osem) sú zatiaľ umiestnené na Námestí SNP, na Kozačekovej ulici a na autobusovej stanici.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM