Baculík Tomáš Rôzne

Damoklov meč nad Zvolenskými novinami

Mestské zastupiteľstvo na svojom dnešnom zasadnutí (30. augusta o 13. hod.) bude rozhodovať aj o pôžičke Zvolenským novinám vo výške 4 500 €.

Nepochybne najzaujímavejším bodom dnešného rokovania Mestského zastupiteľstva vo Zvolene bude zmena rozpočtu na rok 2010. Ako sme už informovali, vzhľadom na to, že do štátneho rozpočtu nenatieklo toľko peňazí z daní fyzických osôb, ako sa predpokladalo, aj Zvolenu sa ujde menší podiel, ako si Mesto naplánovalo. Znamená to škrtať výdavky o 1 333 651 €. V ktorých položkách a v akej výške sa bude škrtať, aj o tom sme vás už informovali. Bližšie údaje nájdete aj na mestskej stránke www.zvolen.sk.

V návrhu zmeny rozpočtu sa vynímajú Zvolenské noviny. Táto mestská eseročka dostala vlani z mestskej kasy vyše 19 000 eur. Len vďaka tomu mohla na konci roka vykázať zisk. Tohto roku odsúhlasili poslanci Zvolenským novinám dotáciu len vo výške 10 000 € a to sa im málilo. Preto požiadali o ďalšiu, aby sa podpora novinám z peňazí daňových poplatníkov vyrovnala tej vlaňajšej. Žiadosť bola prerokovaná v komisii financií i v mestskej rade. Výsledok? Pri všeobecných škrtoch dostávajú poslanci návrh zvýšiť dotáciu Zvolenským novinám o 4 500 € a ďalších 4 500 € im majú odsúhlasiť ako pôžičku, ktorú by mali splatiť do konca roka 2010. Z čoho? Nádejajú sa, že zarobia na komunálnych voľbách a na koncoročných pozdravoch zvolenských podnikateľov.

Je tomu asi päť rokov, čo sa vo zvolenskom mestskom parlamente dosť búrlivo diskutovalo o tom, čo so Zvolenskými novinami. Najradikálnejšie názory žiadali ich zrušenie. Nakoniec sa poslanci (bolo to ešte predošlé zastupiteľstvo) uzniesli na kompromise: Vytvorila sa mestská spol. s r. o. Zvolenské noviny, ktorá by sa mala postarať sama o seba. Dostala nielen základný vklad, ale aj vybavenie, lukratívne priestory v Dome služieb a dotácie – pravidelný prísun peňazí z mestskej kasy. Jediná zmena sa udiala v zložení redakčného tímu. Napriek tomu sa ich popularita na zvolenskom mediálnom trhu nezvýšila. Pritom pred piatimi rokmi získali Zvolenské noviny významné ocenenie: stali sa najlepšími slovenskými novinami spomedzi tých, ktoré vydávajú mestá a obce!

Hoci Zvolenské noviny tvrdia, že sú novinami občanov mesta, kúpia si ich – odhadom – tak tri percentá obyvateľov. Poslanci sa popasujú aj s ďalším vskutku šalamúnskym návrhom: k problému Zvolenských novín sa chcú vrátiť znova v novembri! Zrejme až po komunálnych voľbách.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM