Aktualizované Správy

Dankove rekreačné poukazy spôsobujú krajom problémy: Náš potrebuje vyše 400-tisíc eur

Andrej Danko je so zavedením rekreačných poukazov nadmieru spokojný. O čosi menej už samosprávy, ktorým narobili dieru do rozpočtu. Kto ju zapláta?

Ilustračný obrázok k článku Dankove rekreačné poukazy spôsobujú krajom problémy: Náš potrebuje vyše 400-tisíc eur
Zdroj: TASR

Krajským samosprávam chýba dovedna 3,722 milióna eur na dofinancovanie príspevkov na rekreáciu, a tak Združenie samosprávnych krajov SK8 požiadalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR o dofinancovanie týchto oprávnených výdavkov.

Pýtajú peniaze

„Samosprávnym krajom v súvislosti s príspevkom na rekreáciu vznikli dodatočné náklady, ktoré zvyšujú finančné nároky na rozpočty stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov. Preto sme požiadali ministerstvo školstva o dofinancovanie týchto výdavkov,“ uviedol predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Dofinancovanie SK8 požaduje v rámci dohodovacieho konania k rozpočtu normatívnych finančných prostriedkov na rok 2019. Žiadosť zaslali kraje ešte v polovici marca ministerke Martine Lubyovej (nominantka SNS).

Najvyššiu sumu 619 630 eur potrebuje Košický kraj, Žilinskému kraju chýba 601 500 eur, nasleduje Prešovský kraj so sumou 499 950 eur, Nitriansky (447 700 eur), Trenčiansky (427 312 eur), Banskobystrický (403 673 eur). Bratislavský kraj potrebuje 388 205 eur a najmenej Trnavský – 335 016 eur.

Danko je so svojím snom spokojný

Rekreačné poukazy majú nesporný efekt, zaviedol sa moderný nástroj na dovolenku pre pracujúcich ľudí. Na piatkovej tlačovej konferencii (3. mája) to uviedol predseda parlamentu a SNS Andrej Danko s tým, že to potvrdzujú aj štatistiky.

„To, čo som si so SNS vysníval, aby sme zaviedli moderný nástroj na dovolenku pre pracujúcich, sa podarilo,“ skonštatoval Danko. Poukázal pritom na údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR, z ktorých vyplýva zvýšený záujem o domáci cestovný ruch. Vo februári tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka rástol počet domácich turistov o takmer 14 %. Počet prenocovaní v tom istom porovnávanom období súčasne podľa týchto štatistík narástol o 14,7 %.

„Trend je pozitívny a dovolím si vysloviť presvedčenie, že je to práve vďaka tomu, že sa podarilo znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby a zaviesť príspevok na rekreáciu,“ doplnil štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček.

Opatrenie sa podľa Ďurčeka stretlo aj s porozumením na strane zamestnávateľa, pričom v tomto smere nezaznamenali žiadne výraznejšie problémy.

Niečo už dostali

Mestá a obce, respektíve základné školy (ZŠ) v ich zriaďovateľskej pôsobnosti dostanú dodatočné financie na uhradenie tzv. rekreačných poukazov pre zamestnancov ZŠ. Oznámilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), potvrdilo i Ministerstvo, školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Práve financovanie konkrétnych opatrení v regionálnom školstve bolo hlavnou témou pondelkového (6. 5.) stretnutia ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS) a predsedu ZMOS-u Michala Sýkoru.

„Môžeme potvrdiť, že rezort už dostal 10 miliónov eur na rekreačné poukazy práve pre zamestnancov regionálneho a vysokého školstva,“ informovali TASR z tlačového oddelenia rezortu. V týchto dňoch pripravuje ministerstvo metodiku distribúcie finančných prostriedkov smerom ku školám.

„Predpokladáme, že bude finalizovaná do 15. mája, následne rátame s bezodkladným implementovaním procesu preplácania finančných prostriedkov na rekreačné poukazy do praxe,“ dodali z rezortu školstva.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM