Martin Károly Rôzne

Daňovníci, pripravte sa na reformu Daňovej správy!

Na Slovensku práve prebieha príprava reformy daňovej správy. Čo konkrétne to znamená – to bola otázka, s ktorou sme zašli za riaditeľkou Daňového úradu vo Zvolene Lenkou Balkovičovou.

Ide o organizačnú zmenu, ktorej podstatou je zlúčenie daňovej správy a colnej správy do novej finančnej správy,“ informuje nás Lenka Balkovičová. „K 1. januáru 2012 preto dochádza k prvému kroku, a to k zmene organizačnej štruktúry celej daňovej správy. Vzniká 8 daňových úradov v sídle vyšších územných celkov a z terajších daňových úradov sa stanú ich pobočky alebo kontaktné miesta. Z Daňového úradu vo Zvolene sa stane pobočka Daňového úradu Banská Bystrica. Niektoré činnosti, ktoré zabezpečuje terajší Daňový úrad Zvolen sa centralizujú do novovzniknutého daňového úradu. Jedná sa o výkon štátneho dozoru nad hazardnými hrami, výkon exekúcií a aj výkon kontroly daňových subjektov.“

Zaujímalo nás, ako sa tieto zmeny prejavia na činnosti doterajšieho Daňového úradu vo Zvolene. Podľa riaditeľky ostane v novej pobočke vo Zvolene výkon takých činností, ktoré si vyžadujú dennodenný kontakt s daňovníkmi. To znamená, že pre daňovníkov zostanú dostupné všetky služby tak ako doteraz – podateľňa, registrácia subjektov, výkon správy daní alebo vydávanie potvrdení na rôzne účely. „Musím však upozorniť na to, že k 1. januáru 2012 vstupuje do platnosti nový Daňový poriadok a novely daňových zákonov, ktoré zavádzajú daňovníkom nové povinnosti a lehoty,“ vysvetľuje Balkovičová. „Platitelia DPH a niektorí iní daňovníci musia od tohto termínu komunikovať s daňovou správou len elektronicky, zamestnávateľom sa mení lehota na podávanie prehľadov o zrazených preddavkoch z miezd zamestnancov z kvartálnej na mesačnú, elektronické registračné pokladnice musia spĺňať nové technické podmienky. Zmien teda bude viac a preto odporúčam všetkým venovať pozornosť informačnej kampani, ktorú pre daňovníkov pripravilo Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky.

Viacerí ľudia si túto reformu spájajú so zmenami daňových povinností – odvodov a podobne. Tu však treba pripomenúť, že ide o dve rôzne veci… „Áno, sú to rozdielne veci,“ potvrdzuje riaditeľka zvolenského daňového úradu. „Reformu daňovej správy začala pripravovať ešte predchádzajúca vláda, keď v roku 2009 schválila NR SR prvé základné zákony, ktoré umožnili pripraviť zlúčenie daňovej a colnej správy do novovzniknutej finančnej správy. K 1. januáru 2013 by do jej úloh mal pribudnúť aj výber poistného. Čo sa týka plánovanej novej daňovo-odvodovej reformy, tú začal pripravovať terajší minister práce, sociálnych vecí a rodiny a mala sa týkať najmä zmien v zdaňovaní a odvodoch poistného občanov. Táto reforma však bola pozastavená.

Text, a video: Martin Mázor

Daňovníci, pripravte sa na reformu Daňovej správy!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM