Stanislav Černák Samospráva

Dávku si musia odpracovať: Do prác v meste sa zapojili prví Zvolenčania, TAKTO pomôžu sídliskám

Podľa novely zákona si musia poberatelia dávok v hmotnej núdzi sumu 61,60 eur odpracovať, presnejšie to znamená 32 hodín mesačne v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych aktivít. Ako sa táto zmena dotkne niektorých Zvolenčanov?

Ilustračný obrázok k článku Dávku si musia odpracovať: Do prác v meste sa zapojili prví Zvolenčania, TAKTO pomôžu sídliskám
Zdroj: TASR

„Mesto Zvolen uzatvorilo s Úradom práce vo Zvolene dohodu o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov, predmetom ktorej je umožniť odpracovať občanom v hmotnej núdzi pracovnú činnosť v rozsahu 32 hodín mesačne. Účasť občanov v hmotnej núdzi na výkon pracovnej činnosti zabezpečuje Úrad práce,“ objasnila pre Zvolen 24 Mária Koreňová, vedúca Odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny.

Vo Zvolene až 80 ľudí

Ako ďalej Koreňová uviedla, v súlade s uzatvorenou dohodu bude vykonávať dohodnuté pracovné činnosti 80 občanov v meste Zvolen a 21 ľudí v Zolnej. Mária Koreňová nám poskytla aj konkrétne počty, na ktorých sídliskách koľko ľudí bude pracovať. Okruh Podborová – 10 občanov v hmotnej núdzi, Okruh Zvolen – Západ – 15 občanov, Okruh Mesto – 15 občanov, Okruh Zlatý potok – 20, Okruh Sekier – Záhonok – 10, Okruh Môťová Cintorín – 10 a Okruh Zolná – 21 občanov v hmotnej núdzi.

Vykonávať budú najmä údržbu

„Druh pracovnej činnosti, ktorý bol vyšpecifikovaný pre určenú skupinu občanov obsahuje nasledovné okruhy prác: 1. údržba a úprava verejnej zelene, 2. údržba a úprava zelene v materských škôlkach, základných a stredných školách, 3. udržiavanie čistoty na verejných priestranstvách, 4. čistenie odvodňovacích kanálov zrážkovej vody v obciach, 5. pomoc pri likvidácii nelegálnych skládok komunálneho a stavebného odpadu, 6. údržba obecných zariadení, kultúrnych a cirkevných pamiatok, pamiatkových území a pamätihodností, 7. starostlivosť o športové areáli,“ uviedla Koreňová.

Dohoda medzi mestom Zvolen a Úradom práce je uzatvorená na obdobie od 21.7.2014 do 31.12.2014. „Koordinovanie výkonu pracovných činností občanov v hmotnej núdzi, počet odpracovaných hodín a kontrolu vedenia dochádzky si zabezpečuje úrad práce vlastnými koordinátormi pridelenými na jednotlivé okruhy Mesta Zvolen,“ dodala vedúca Odboru sociálnych vecí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM