Stanislav Černák Rôzne

Deň hygieny rúk vo zvolenskej nemocnici: Správna dezinfekcia je najlepšou prevenciou

Zdravotníci Nemocnice Zvolen usporiadali dvojdňový Deň hygieny rúk, čím sa už po štvrtý krát pripojili, pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie, k projektu WHO „Umývaj si ruky – zachrániš život“, ktorá je zameraná na hygienu a dezinfekciu rúk.

Ilustračný obrázok k článku Deň hygieny rúk vo zvolenskej nemocnici: Správna dezinfekcia je najlepšou prevenciou
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok si viac ako 250 záujemcov v priestoroch recepcie polikliniky zvolenskej nemocnice vyskúšalo správnu techniku umývania rúk. Akcia bola určená ako pre zdravotnícky personál nemocnice, tak pre širokú verejnosť. Zúčastnilo sa jej tiež viac než 120 študentov stredných škôl a žiakov základných a materských škôl, ktorým bol názorne cez virtuálnu, ale aj skutočnú postavičku kamaráta Minka Špinka vysvetlený postup, cieľ a význam správneho a pravidelného umývania rúk.

Následne si správnosť hygieny overovali pomocou špeciálnej lampy s UV svetlom. Minko Špinko bol deň nato vyrozprávať svoj príbeh aj detičkám materskej školy J. Cikkera na Sliači, kde sa zúčastnilo 50 detí a prišli sa pozrieť aj detičky z iných tried spolu s pani učiteľkami.

Reakcie boli fantastické

„Plyšová postavička Minka Špinka deťom názorne vysvetlila, prečo je dôležité si správne umývať svoje ruky a čo všetko im hrozí v prípade, keď budú hygienu rúk zanedbávať. Reakcie detí, učiteliek, ale aj verejnosti boli fantastické. Postava zaujala pozornosť detí a následne nám kládli otázky z rozprávky a hneď si aj začali umývať rúčky, ktoré im sestričky skontrolovali špeciálnou UV lampou,“ uviedla vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie Ing. Jana Krokošová.

Umývanie a dezinfekcia rúk patrí medzi najjednoduchšie spôsoby, ako zabrániť vzniku a šíreniu infekcií. Každoročné testy pritom dokazujú, že tak bežný úkon, akým je umytie rúk, zvláda správne len málokto. „Veľký záujem aj zo strany širokej verejnosti o túto akciu nás potešil a zároveň nám naznačil, že väčšina ľudí má stále problém s indikáciou umývania rúk a aj so samotnou technikou umývania rúk. Obyčajné umývanie rúk len pod tečúcou vodou nedokáže zlikvidovať všetky baktérie. Potrebné je použiť mydlo, ktoré nanášame na vlhké ruky. Dĺžka umývania rúk by mala byť aspoň 30 sekúnd,“ vysvetľuje Krokošová s tým, že bežné úkony ako je príprava jedla a jeho konzumácia, nástup do práce a návrat domov, cestovanie v MHD si vyžadujú čisté ruky.

Správna hygiena najlepšou prevenciou

Hlavným cieľom akcie je poukázať, že správna hygiena rúk patrí medzi najdôležitejšie spôsoby prevencie ochorení. „My vo zvolenskej nemocnici venujeme mimoriadnu pozornosť tomuto projektu a edukačným aktivitám zameraným práve na hygienu rúk. Veď dokonalé ovládanie techniky umývania rúk zvyšuje bezpečnosť nielen našich hospitalizovaných pacientov, ale aj nášho personálu. O tom, že v tejto nemocnici je edukácia v oblasti hygieny rúk skutočne účinná svedčí aj klesajúci počet nozokomiálnych nákaz,“ dodala odborníčka na klinickú mikrobiológiu s tým, že každý by si mal riadne umývať svoje ruky pred jedlom, po použití toalety, po kašľaní či kýchnutí alebo po dotýkaní sa zvierat.

Hygienicko-epidemiologický režim

Nemocnica Zvolen investovala do rozsiahleho moderného projektu zavedenia hygienicko-epidemiologického režimu, ktorý beží v nemocnici od roku 2010. Jeho súčasťou je aj vybavenie oddelení kvalitnou dezinfekciou, bezdotykovými dávkovačmi a jednorazovými prostriedkami osobnej hygieny. „Súčasťou tohto projektu je aj vstupný mikrobiologický skríning, ktorý sa realizuje u každého novoprijatého pacienta a nedovoľuje mu vstúpiť na čisté oddelenia nemocnice, až kým nie sú známe výsledky jeho vstupného skríningu. Tým sa snažíme zabezpečiť bezpečnú hospitalizáciu každého pacienta. Výsledky tohto projektu priniesli nemocnici zníženie nákladov na antibiotiká, skrátenie doby hospitalizácie a v prvom rade zvýšenie bezpečnosti pacienta,“ povedal riaditeľ nemocnice Jozef Botka.

„Verím, že všetci návštevníci si odniesli okrem informácii o dezinfekcii rúk, reklamných predmetov aj kus výbornej atmosféry, ktorá sprevádzala toto podujatie. Som rada , že pacienti vnímajú našu nemocnicu ako čistú a bezpečnú z hľadiska bezproblémovej hospitalizácie,“ uzavrela Krokošová.

Foto: archív Nemocnice

Deň hygieny rúk vo zvolenskej nemocnici
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM