Stanislav Černák Rôzne

Deň narcisov: Zvolen dnes zaplavili žlté kvietky nádeje

Boli sme sa pozrieť na zvolenskom námestí ako prebieha dnešný Deň narcisov. Veľa Zvolenčanov chodí s pripnutými žltými kvietkami, ale nájdu sa aj takí, ktorí ich nemajú.

Ilustračný obrázok k článku Deň narcisov: Zvolen dnes zaplavili žlté kvietky nádeje
Foto: Stanislav Černák

Vďaka celoslovenskej akcie Deň narcisov môže verejnosť vyjadriť spolupatričnosť s onkologickými pacientmi počas 17. ročníka verejnej finančnej zbierky, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Priamo v uliciach Zvolena študenti zvolenských stredných škôl dávajú za ľubovoľný poplatok záujemcom malé narcisy, ktoré si ľudia pripínajú na svoje oblečenie. Dobrovoľný finančný príspevok sa rozhodlo darovať naozaj množstvo Zvolenčanov.

Na zvolenskom námestí rozložili svoj „stánok“ aj študenti Strednej zdravotníckej školy vo Zvolene. „Niektorých ľudí oslovujeme, ale väčšinou sa Zvolenčania zastavia pri nás aj sami. Príspevok je dobrovoľný, my im zato dáme malý narcis,“ povedali študenti Strednej zdravotníckej ško­ly.

Názory Zvolenčanov na Deň narcisov

V uliciach Zvolena sa dnes potuľuje množstvo ľudí, ktorí podporili túto myšlienku. „Myslím, že je to výborná myšlienka. Každý rok prispejem pár eurami a nebolo tomu inak ani tento rok. Veď, kto iný nám pomôže, ak si sami nepomôžeme navzájom,“ ochotne prezradil pán Juraj.

No našli sa aj ľudia, ktorí túto zbierku nepodporili. „Myšlienka ako taká sa mi páči, ale tento rok neprispejem. Doma už mám dva narcisy z predošlých rokov. Mimochodom, aj keď je to tradícia, mohli by kompetentní porozmýšľať, aby o rok zmenili tento kvet za iný,“ povedala 25 – ročná Zvolenčanka Martina.

Taktiež nie všetci dôverujú, že peniaze sa skutočne dostanú, tam kam majú. „Človek zomrie tak či tak, žiadna zbierka ani peniaze ho neurobia skutočne šťastným. Viac by mali ľudia veriť v seba a činiť dobro, ako naháňať peniaze a zneužívať na to vymyslené zbierky, z ktorých peniaze skutočne obyčajný človek nevie, kde idú. A kto na tom zase finančne zbohatne,“ prejavil svoj názor pán Martin.

Zbierku realizujú dobrovoľníci

Na celom Slovensku zbiera dobrovoľné príspevky až 16 053 dobrovoľní­kov. Pre tento rok sú platnými identifikačnými prvkami dobrovoľníkov žltá šnúrka na krku s nápisom Deň narcisov 2013 v spodnej časti s papierovým narcisom, na ktorom je umiestnený žltý umelohmotný narcis, označenie „Dobrovoľník“ a jeho číslo. Ďalším prvkom je papierová pokladnička oranžovej farby potlačená kvetom narcisu, logom Ligy proti rakovine a označením Deň narcisov, opatrená textom – 12. apríl 2013 a slovom „Ďakujeme“. Tretím identifikačným prvkom sú narcisy – žlté, ale so zeleným lístkom.

Podporiť projekty pre onkologických pacientov, ich blízkych i zdravú populáciu je možné nielen počas Dňa narcisov. Možnosť participovať na zbierke je do 20. apríla dobrovoľným finančným príspevkom na účet zbierky 2629740400/1100 alebo zaslaním SMS (jej cena je 2 eurá) s ľubovoľným textom na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov. Vlani sa počas Dňa narcisov vyzbieralo 1.005.159,66 eura.

Kto chcete, tak ešte dnes môžete počas celého dňa stretnúť na zvolenskom námestí dobrovoľníkov a prispieť ľubovoľnou sumou.

Zdroj: Global24/TASR

Deň narcisov 2013
3
Galéria
Foto: Stanislav Černák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM