Marek Šebeňa Rôzne

Deti nová chrípka zaujíma, v škole ich učia, ako sa brániť

Osobná hygiena, izolácia pacienta a očkovanie sú najúčinnejšími zbraňami, ako sa chrániť nielen proti novej chrípke (H1N1), ale aj proti tej klasickej či iným respiračným ochoreniam.

Ako pre TASR ďalej uviedla vedúca Oddelenia infekčnej epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Viera Morihladková, takáto prevencia sa, samozrejme, týka aj malých školákov. „Dodržiavanie základnej osobnej hygieny, úzkostlivé umývanie rúk mydlom pod tečúcou teplou vodou nie je len na pleciach učiteľov, tento základný výchovný aspekt by malo dieťa dostať aj doma.“
„Snažíme sa, aby deti dodržiavali základné hygienické zásady,“ konštatovala zástupkyňa 1. stupňa banskobystrickej Základnej školy na Triede SNP Jana Sýkorová. V škole s príchodom novej chrípky pristúpili na niekoľko opatrení. Zakúpili viac teplomerov a hygienických potrieb na sociálne zariadenia.
„Deťom sme vysvetlili, prečo sme v tomto období doplnili hygienické zariadenia o tekuté mydlá, utierky na ruky,“ povedala Sýkorová. Taktiež prísnejšie kontrolujú, ako často si žiaci umývajú ruky.
Ako pokračovala Morihladková, deti by mali tiež pri kašlaní používať jednorazové vreckovky a po použití ich hneď aj vyhodiť. „Ale deti často niečo podobné nemajú k dispozícii, tak radšej ako do dlane by mali kýchať buď do predlaktia alebo do ramena,“ objasnila s tým, že z dlaní je vždy väčšia šanca preniesť vírus, napríklad pri podaní ruky. V rámci prevencie je tiež vhodné veľmi intenzívne a krátko vetrať, „práve tam, kde dochádza k veľkej kumulácii osôb, a to sú aj školy“.
Učiteľky ZŠ na Triede SNP tiež deti oboznámili s využitím rúška. Ako však upozornila Morihladková, pokiaľ ho chce niekto použiť, mal by vedieť, že sa musí po dvoch až troch hodinách obmieňať. „Rúško si nekúpim na celú sezónu jedno, čo si často ľudia myslia, pretože to tiež prepúšťa nejaký materiál vydychovaním a vdychovaním.“
Morihladková pokračovala, že keď je už žiak chorý, nemal by vírus roznášať a „darovať“ ho kamarátom, ale ležať v izolácii doma. „Pokiaľ sa nebudú rodičia zodpovedne správať a budú posielať choré deti do školy, tak sa chrípka bude šíriť.“
„Bol som minulý týždeň chorý na normálnu chrípku a ležal som doma. Lebo keby som išiel do školy, každý by potom odo mňa ochorel,“ súhlasil štvrták Samuel zo spomínanej školy. Jedna z jej učiteliek Soňa Drenchényová pripomenula, že deti výskyt novej chrípky registrujú, či už z rozprávania rodičov, alebo pozerania televízie. „Sú zvedavé, pýtajú sa, čo proti tomu robiť. Ale neboja sa.“ Ako dodal Samuel, o novej chrípke vie, pretože pozerá s mamou správy každý deň.
„Preventívne opatrenia voči novej chrípke nie sú ničím odlíšené, snáď okrem toho očkovania. Keď sa budeme zodpovedne správať voči sebe a ostatným, skutočne sa dá tomu predísť a nemusí tu byť zbytočná panika,“ informovala Morihladková. Dodala, že „v teréne sú zastúpené vírusy aj prasacej chrípky, teda novej chrípky, aj chrípky sezónnej, typu A aj B. Na novú chrípku ochorelo v Banskej Bystrici 13 ľudí, v Brezne dvaja,“ dodala epidemiologička s tým, že stav žiadneho pacienta nebol kritický.
Proti novej chrípke zatiaľ vakcína nie je, na očkovanie proti klasickej chrípke je podľa Morihladkovej ešte stále čas, očkovať možno aj v epidémii. „Ale kým nastúpia protilátky, to trvá 10 – 14 dní. Čiže keby som sa očkovala v evidentnej epidémii, tak musím niekoľko dní zostať doma izolovaná, aby sa mi nekumuloval ten vakcinálny vírus, a aj ten vírus, ktorý beží v populácii.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM